Η Wall Street θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα γεμάτη μπελάδες εάν ο πρόεδρος της Fed δεν επιτύχει τη σωστή ισορροπία

Η Wall Street θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα γεμάτη μπελάδες εάν ο πρόεδρος της Fed δεν επιτύχει τη σωστή ισορροπία
The Fearless Girl bronze sculpture by Kristen Visbal stands across from the New York Stock Exchange January 27, 20201. - Wall Street stocks slid to session lows Wednesday as Federal Reserve Chair Jerome Powell cautioned the US economic outlook was "highly uncertain" in light of the surging Covid-19 outbreak. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Η γενική συναίνεση είναι ότι την Τετάρτη ο Powell, θα ανακοινώσει περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Της Eleanor Pringle

Η Wall Street έχει σε μεγάλο βαθμό πείσει τον εαυτό της ότι μια πολυαναμενόμενη μείωση επιτοκίων πρόκειται να έρθει αυτή την εβδομάδα. Η γενική συναίνεση είναι ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, θα ανακοινώσει περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης (bps) μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) – αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν οι αναλυτές αισθανθούν έκπληξη, μπορεί να είναι άσχημο για το χρηματιστήριο.

Ο Powell και οι συνάδελφοί του στην FOMC έχουν υπάρξει εξαιρετικά ανοιχτοί σχετικά με τις μεταβαλλόμενες απόψεις τους για το οικονομικό τοπίο.

Πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός – ο οποίος κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – φαίνεται να υποχωρεί σταθερά προς το ποσοστό-στόχο του 2%, πράγμα που σημαίνει ότι η FOMC μπορεί να στρέψει την προσοχή της στην απασχόληση, το δεύτερο μισό της διττής αποστολής του οργανισμού.

Ενώ η FOMC δεν μπορεί ποτέ να δώσει υποσχέσεις εκ των προτέρων, η Wall Street έχει παρατηρήσει αυτή την αλλαγή στον τόνο και έχει βγάλει τα συμπεράσματά της.

Ως αποτέλεσμα, πολλές τράπεζες τώρα τιμολογούν με περικοπή 25 μονάδων βάσης – το μικρότερο μέγεθος κατά το οποίο η Fed προσαρμόζει συνήθως τα επιτόκια.

Η τιμολόγηση σε μια τέτοια περικοπή έχει εκτεταμένες συνέπειες. Σημαίνει ότι η Wall Street μπορεί να προετοιμαστεί για πιθανές αυξήσεις στον εταιρικό και καταναλωτικό δανεισμό καθώς η συγκεκριμένη πρακτική γίνεται φθηνότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοίως, σημαίνει ότι οι αναλυτές έχουν κάποια εμπιστοσύνη ότι η Fed επικεντρώνεται στη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου απασχόλησης και παραγωγικότητας.

Ως εκ τούτου, η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται ότι θα αυξηθεί – οδηγώντας σε υποχώρηση τους φόβους για ύφεση και φέρνοντας στο προσκήνιο τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση».

Ορισμένα ιδρύματα διερωτώνται κατά πόσο μια μεγαλύτερη περικοπή – κατά 50 μονάδες βάσης – θα μπορούσε να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, αν και άλλοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο …γιο-γιο με τον πληθωρισμό, οδηγώντας τον σε υψηλότερο επίπεδο, ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να τίθεται υπό έλεγχο.

Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, έγραψε σε σημείωμα χθες το πρωί: «Κατά την άποψή μας, τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι αρκετά καλά ώστε να επιτρέψουν στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα εν μέσω της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, αλλά δεν δίνουν στους αξιωματούχους έναν λόγο για επιθετικές περικοπές.

«Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την απόφαση της Fed. Αδύναμα αποτελέσματα πιθανόν να προκαλέσουν περικοπή 50 μονάδων βάσης».

Το σημείωμα στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Fortune προσθέτει: «Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αν και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα και το ισοζύγιο των κινδύνων, ‘η κατεύθυνση της διαδρομής είναι σαφής’. Στο βασικό σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης, βλέπουμε περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και άλλων 100 μονάδων βάσης το 2025».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com