Η WeWork και οι ανησυχίες για τους ιδιοκτήτες γραφείων – Παγκόσμιο ρεκόρ για τους κενούς επαγγελματικούς χώρους

Η WeWork και οι ανησυχίες για τους ιδιοκτήτες γραφείων – Παγκόσμιο ρεκόρ για τους κενούς επαγγελματικούς χώρους
Stressed woman working from home at laptop in kitchen. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, με πάνω από 1 στους 5 γραφειακούς χώρους να είναι κενός.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έχουν φτάσει οι κενοί προς πλήρωση χώροι επαγγελματικών γραφείων, εν μέσω του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων που διαμορφώνεται από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής WeWork, επικρατεί ανησυχία στο εμπορικό real estate που επηρεάζει τους ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων διεθνώς, ανέφερε το Statista. Αυτή η ανησυχία είναι εντονότερη σε αγορές όπως της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο, του Λονδίνου και του Παρισιού όπου η WeWork είχε μεγάλο μερίδιο στην αγορά ενοικίασης γραφείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας real estate Jones Lang LaSalle (JLL) έδειξε πως τα επίπεδα άδειων γραφειακών χώρων είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για το τρίτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας σημαντικά τα επίπεδα του 2019 προ της πανδημίας του κορονοϊού που άλλαξε τις εργασιακές συνθήκες ανά τον πλανήτη.

Διεθνώς το ποσοστό των κενών γραφειακών χώρων έφτασε το 16% όταν για το τρίτο τρίμηνο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 10%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανά περιοχή βρίσκεται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, με πάνω από 1 στους 5 γραφειακούς χώρους να είναι κενός, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού το ποσοστό φτάνει το 15% ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται σε 8%.

Σημειώνεται πως η έρευνα της JLL διενεργήθηκε σε 65 πόλεις της Βόρειας Αμερικής, 25 πόλεις την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και σε 23 πόλεις της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: statista.com