Η χώρα ξανά σε προεκλογική περίοδο
- 11/03/2024, 11:22
- SHARE
Αν ρίχνατε μια ματιά στο περιεχόμενο της χθεσινής πολιτικής αντιπαράθεσης θα αντιλαμβανόσασταν πως η χώρα έχει ατύπως εισέλθει σε προεκλογική αντιπαράθεση, αφού απέχουμε πλέον τρεις μόλις μήνες από τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο δεν είναι η χρονική απόσταση που ορίζει την έναρξη της μάχης: η κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν πολιτικό περιεχόμενο και βέβαια δημιούργησαν αντιδράσεις: την επιστολική ψήφο, τον νόμο για την Ισότητα στο γάμο και αυτόν της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ολοκλήρωσε έτσι ένα μίνι μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απέδειξε πως διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να βάζει την ατζέντα, άφησε όμως ρωγμές στη σχέση της με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: το νομοσχέδιο για το πολιτικό γάμο αποξένωσε ένα κομμάτι δεξιών ψηφοφόρων που διατηρεί ακόμη συντηρητικά αντανακλαστικά και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής. Ενώ αυτό των ιδιωτικών πανεπιστημίων, συσπείρωσε ένα αριστερό ακροατήριο που κατάφερε μετά από καιρό να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει απέναντι σε μια κυβερνητική παρέμβαση.
Η αντιπαράθεση λοιπόν χθες επανέφερε στην ατζέντα της αντιπαράθεσης τη Novartis, το πόθεν έσχες Κασσελάκη και την υπόθεση των υποκλοπών. Το «σκληρό ροκ» είναι η βασική συνταγή όταν ξεκινάει μια προεκλογική περίοδος ειδικά όταν επιχειρείται η επανασυσπείρωση ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία αποστολής μηνυμάτων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Κι αυτό ακριβώς είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο άγχος των κομμάτων: για την κυβέρνηση, το να αποφύγει την χαλαρή ψήφο που θα τη στείλει κάτω από τα ποσοστά του 2019 και θα αποτελέσει ένα πρώτο μήνυμα αποδοκιμασίας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το να μην απεμπολήσει τη δεύτερη θέση που θα του αφαιρέσει την προοπτική του κόμματος εξουσίας. Και για το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση. Άρα, κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα είναι οι ευρωεκλογές για το πολιτικό μας σύστημα που θα είναι οι τελευταίες μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027, αφού θα μεσολαβήσει μια εκλογική έρημος τριών χρόνων χωρίς εκλογική αναμέτρηση.