Η ZARA ρίχνει «άγκυρα» στον Πύργο του Πειραιά και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού

Η ZARA ρίχνει «άγκυρα» στον Πύργο του Πειραιά και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού
Η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δικτύου καταστημάτων είναι μια διαρκής επιδίωξη

Το νέο κατάστημα της ZARA, του πιο γνωστού brand του Ισπανικού ομίλου Inditex, στον Πύργο του Πειραιά αποτελεί «άγκυρα» για πολλούς λόγους. Ο προφανής είναι το μεγεθός του (σ.σ. κοντά στα 6.000 τ.μ. μαζί με τους αποθηκευτικούς χώρους) που το κατατάσσει στα μεγαλύτερα του Ισπανικού ομίλου παγκοσμίως. Όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το flagship κατάστημα της ελληνικής θυγατρικής στο εμβληματικό κτήριο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το νέο κατάστημα δίνει τον τόνο για τις επόμενες επενδύσεις της ZARA στην Ελλάδα που συνδέονται με τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος όμιλος της fast fashion κόντρα στον φθηνό Κινεζικό ανταγωνισμό της Shein και της Temu. Στελέχη της ελληνικής θυγατρικής υποστηρίζουν ότι η άνοδος των Κινέζων δεν έχει επηρεάσει τις επιδόσεις της Zara. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς επίρρωση αυτού αναφέρουν ότι οι πωλήσεις της αλυσίδας αυξήθηκαν στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 13%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι online πωλήσεις του γκρουπ αγγίζουν πλέον το 15% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι ποσοστού 8% προ πανδημίας. Ενώ σε επίπεδο tax free οι πωλήσεις αγγίζουν το 10%-15% σε έντονα τουριστικές αγορές (αθηναϊκό κέντρο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο κτλ).

O διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής του ισπανικού πολυεθνικού ομίλου, κ. Ηλίας Μάλαμας με αφορμή τα εγκαίνια του Zara στον Πειραιά ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δικτύου καταστημάτων είναι μια διαρκής επιδίωξη, η οποία ωστόσο εξαρτάται από την προσφορά αντίστοιχων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τον Πύργο του Πειραιά νέα μεγάλα καταστήματα ετοιμάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το επόμενο μεγάλο opening αναμένεται τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη επί της Τσιμισκή, με κατάστημα 3.200 τ.μ. ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση του ομίλου να αποκτήσει κατάστημα και στο ανακατασκευασμένο Μινιόν και στο Ελληνικό.

Αναφορικά με τις απολαβές των εργαζομένων που ξεπερνούν τους 4.000, η ελληνική θυγατρική  προχώρησε τον Ιανουάριο σε αύξηση μισθών κατά 10,66%. Μάλιστα ο κ. Μάλαμας τόνισε: «μέσα στην κρίση ο όμιλος έδινε αμοιβές της τάξης των 930 ευρώ μικτά, όταν ο κατώτατος είχε διαμορφωθεί στα 560 ευρώ». Συμπλήρωσε δε πως συνεχίζει να προσφέρει 30% υψηλότερες αμοιβές από το μέσο όρο της αγοράς, «γεγονός που μας επιτρέπει να βρίσκουμε με άνεση εργαζομένους». Η ανακύκλωση δε εργαζομένων διατηρείται «σε ένα υγιές ποσοστό του 20%», είπε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Fortune Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: