Η ζωή εκτός δουλειάς: Το μυστικό ευτυχίας που ανακάλυψε ένας Αμερικανός στη Λιθουανία

Η ζωή εκτός δουλειάς: Το μυστικό ευτυχίας που ανακάλυψε ένας Αμερικανός στη Λιθουανία
Photo: pixabay.com
Ο Bernard Meyer, ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας και δημιουργικού στην Omnisend, άφησε πίσω του την ένταση της αμερικανικής εργασιακής κουλτούρας και βρήκε την ισορροπία ζωής και δουλειάς στη Λιθουανία.

Ο Bernard Meyer, ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας και δημιουργικού στην πλατφόρμα αυτοματοποίησης μάρκετινγκ Omnisend, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη ζωή όσο περισσότερο μπορούν. Στα 39 του χρόνια, ο Meyer, ο οποίος μεγάλωσε στο Μαϊάμι, έκανε μια σημαντική αλλαγή που του επέτρεψε να βρει την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή. Σύμφωνα με το CNBC, πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, αυτός και η σύζυγός του αποφάσισαν να μετακομίσουν οικογενειακώς στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου εξακολουθούν να ζουν με τις δύο κόρες τους.

Η Λιθουανία έχει ανακηρυχθεί η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τους νέους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2024, και η 19η πιο ευτυχισμένη χώρα συνολικά. Ο Meyer αναφέρει ότι παρατήρησε μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην εργασιακή κουλτούρα των ΗΠΑ και αυτή της Λιθουανίας, όπου οι άνθρωποι ζουν με έναν πιο «χαλαρό» και «αργό» ρυθμό ζωής. Πιστεύει ότι η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να ελέγξει.

Στο Βίλνιους, μετά τη δουλειά, οι νέοι συχνά χαλαρώνουν σε μπαρ ή απολαμβάνουν τον χρόνο τους με τα παιδιά τους κάνοντας βόλτες στην πόλη. «Υπάρχει μια αίσθηση του να απολαμβάνεις πραγματικά τη ζωή σου όσο είσαι νέος και ικανός», λέει ο Meyer, κάτι που θεωρεί ότι οι Αμερικανοί μπορούν να μάθουν να εκτιμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αμερικανοί είναι γνωστοί για την εργασιομανία τους, η οποία συχνά οδηγεί σε υπερκόπωση και εξουθένωση. Η Λιθουανία κατατάσσεται ως η 11η καλύτερη χώρα για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής το 2021, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο Meyer αναγνωρίζει την τάση των νέων να αφιερώνουν πολλές ώρες στη δουλειά, αλλά τονίζει τη σημασία του να υπάρχει ζωή και πέρα από αυτήν, ειδικά μετά τα 30.

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι στο Βίλνιους χαλαρώνουν μετά τη δουλειά είναι η αφθονία των «πράσινων περιοχών» και η βατή πόλη τους. Οι κάτοικοι έχουν μεγαλώσει με σεβασμό για τη φύση, κάτι που αντανακλάται στον τρόπο ζωής τους και τους κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Μια άλλη διαφορά που παρατήρησε ο Meyer είναι η στάση των Λιθουανών απέναντι στις διακοπές. Στις ΗΠΑ, οι διακοπές ήταν σπάνιες και θεωρούνταν περιττές. Τώρα, ο Meyer αποθαρρύνει την ομάδα του στην Omnisend από το να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν εργάζονται σε νοσοκομείο και πως η εργασία δεν πρέπει να επισκιάζει τις προσωπικές στιγμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: