Η ζωή επιστρέφει δειλά – δειλά στην Ευρώπη: Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα
- 20/04/2020, 15:51
- SHARE
Πολλές χώρες, όπου η καραντίνα φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδίδει και να παρατηρείται περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, προχωρούν σταδιακά προς τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και ο απολογισμός της covid-19 εξακολουθεί να είναι βαρύς, με το όριο των 40.000 να έχει ξεπεραστεί στις ΗΠΑ.
Πρεμιέρα στην Ευρώπη, την ήπειρο που μετρά σχεδόν τα δύο τρίτα των 164.000 νεκρών παγκοσμίως από την επιδημία. Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία (περισσότεροι από 23.600 νεκροί)– καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, έπειτα από εβδομάδες που σημείωναν άνοδο, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να εξετάζουν να προχωρήσουν προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Γερμανία
Σήμερα ξεκίνησε στη Γερμανία μια μερική άρση των περιορισμών, καθώς άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα κάτω των 800 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο εξακολουθούν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων και να ισχύει η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε σήμερα το πρωί τον εκνευρισμό της στη διάρκεια μιας συζήτησης εξ αποστάσεως με τους ηγέτες του συντηρητικού κόμματος CDU. Η Μέρκελ κάλεσε κυρίως να τεθεί τέρμα «στο όργιο των συζητήσεων» στη Γερμανία για μια πιθανή πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, ανέφεραν διάφοροι συμμετέχοντες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η καγκελάριος είπε ακόμη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ότι «ανησυχεί πολύ» για την αυξανόμενη, όπως είπε, μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Λυπάται, σύμφωνα με αυτά τα μέλη της CDU, που κανείς δεν μιλάει για κάτι άλλο εκτός από την άρση των περιορισμών.
Η Γερμανία μετρά σήμερα Δευτέρα 141.672 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορωνοϊού (+1.175 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες) και 4.404 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Ιταλία
Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψη
Από σήμερα επαναλειτουργούν οι πρώτες βιομηχανίες στην Ιταλία, με υποχρεωτική τήρηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας, βάσει αυστηρών κριτηρίων. Η υιοθέτησή τους, βεβαιώνεται από τους εργοδότες με υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες αποστέλλονται στις κατά τόπους νομαρχίες.
Πιο συγκεκριμένα, στην βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι σήκωσε και πάλι ρολά η βιομηχανία η οποία παράγει ηλεκτρικές συσκευές, στην κεντρική περιοχή Μάρκε, εταιρία συσκευών κουζίνας, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι μεγάλο επιπλοποιείο, και στην Μαργκέρα, έξω από την Βενετία, τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri. Κοντά στην Φλωρεντία, άνοιξε και πάλι βιομηχανική μονάδα παραγωγής γνωστού οίκου μόδας.
Είναι υποχρεωτική η τήρηση μέτρων όπως η υποβολή του προσωπικού σε τεστ, η μέτρηση της θερμοκρασίας, η χρήση μάσκας και γαντιών, όπως και η απόσταση δυο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους, κατά την φάση αλλαγής ενδυμάτων, στον χώρο εργασίας και την ώρα του φαγητού.
Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να τηρούνται από όλες τις εταιρίες και βιομηχανίες που θέλουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν πριν από τις 4 Μαίου, όταν αναμένεται να αρχίσει η γενικευμένη επαναλειτουργία των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της κυκλοφορίας των πολιτών. Παράλληλα, σε όσες επιχειρήσεις «σηκώνουν ρολά» τις ημέρες αυτές, η παρουσία των εργαζομένων θα είναι μειωμένη, με διαφορετικές -κατά το δυνατόν,-βάρδιες και συνέχιση της τηλε-εργασίας, όταν αυτό επιτρέπεται.
Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξαναρχίσουν να παράγουν, με συμπλήρωση υπεύθυνων δηλώσεων, πάνω από 100.000 βιομηχανίες και εταιρίες, σε όλη την Ιταλία.
Ισπανία
Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.
Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.
Νορβηγία
Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του κορωνοϊού μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, άρχισε σήμερα να ανοίγει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γονιών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών.
Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που τερματίζει πέντε εβδομάδες περιορισμών στις μετακινήσεις των πιο μικρών παιδιών, η κυβέρνηση επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά φαίνεται να μην επηρεάζονται από την covid-19, ενώ το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή στην εργασία των γονέων.
Κάποιοι εξ αυτών όμως εξέφρασαν τους φόβους τους, όπως είχαν κάνει και οι γονείς στη Δανία όπου κάποια σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη Τετάρτη, και ξεκίνησαν εκστρατεία με τίτλο: “ Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει κουνέλι εργαστηρίου για την covid-19” στο Facebook, αλλά και μια διαδικτυακή αίτηση η οποία μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 28.000 υπογραφές.
Λίγο νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Γκούρι Μέλμπι είχε διαβεβαιώσει ότι “ το να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο δεν ενέχει κινδύνους”.
Το άνοιγμα των σχολείων αυτών δεν γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα χωριστούν σε μικρές ομάδες ανά τρία και όσα είναι μεταξύ 3 και 6 ετών σε ομάδες ανά έξι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλον ενήλικα πλην του εκπαιδευτικού που έχει αναλάβει την ομάδα τους.
Μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.
Βάσει του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί για την επάνοδο στην κανονικότητα, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι μπορούν επίσης να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους από σήμερα, ενώ κομμωτές και δερματολόγοι μέσα στην εβδομάδα. Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 27 Απριλίου.
Αν και τα καταστήματα δεν είχαν υποχρεωθεί ποτέ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, τα μπαρ και τα περισσότερα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται ως τις 15 Ιουνίου. Εξάλλου στις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη ακυρωθεί οι παραδοσιακές παρελάσεις παιδιών που πραγματοποιούνται στις 17 Μαΐου, ημέρα εθνικής επετείου για τη Νορβηγία.
Στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 7.068 κρούσματα του κορονοϊού και 154 θάνατοι, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων νοσηλειών.
Παρατάθηκε η καραντίνα στη Βρετανία
Αντίθετα στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.
Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με «αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους» στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.