Ιαπωνία: Φαβορί για τη πρωθυπουργία προειδοποιεί την BoJ για τα επιτόκια

Ιαπωνία: Φαβορί για τη πρωθυπουργία προειδοποιεί την BoJ για τα επιτόκια
Photo: pixabay.com
Τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας.

Η Σανάε Τακαΐτσι, υπουργός οικονομικής ασφάλειας της Ιαπωνίας και επικρατέστερη υποψήφια στην κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε το Σάββατο ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

«Ειλικρινά, ήταν πολύ νωρίς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που συγκέντρωσε τους εννέα υποψηφίους που συμμετέχουν στην κούρσα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BοJ) φέτος.

«Τα επιτόκια θα έπρεπε να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Τακαΐτσι, ο οποίος αναδεικνύεται σε ισχυρό υποψήφιο για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).

Οι παρατηρήσεις της Τακαΐτσι ακολουθούν εκείνες που έκανε στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube την Παρασκευή, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας.

Η BοJ εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι η οικονομία σημειώνει πρόοδο προς τη διαρκή επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Ο διοικητής της τράπεζας, Καζούο Ουέντα, έχει δηλώσει την ετοιμότητα της τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενος από σταθερή αύξηση των μισθών, όπως προβλέπει σήμερα.

Το LDP θα εκλέξει νέο ηγέτη στις 27 Σεπτεμβρίου, με τον νικητή να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της πλειοψηφίας του κόμματος στο κοινοβούλιο.

Ο νυν πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής του LDP τον Σεπτέμβριο, τερματίζοντας ουσιαστικά μια τριετή θητεία στην ηγεσία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η BοJ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια φέτος, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών να ποντάρουν σε αύξηση τον Δεκέμβριο. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους του LDP ζήτησαν ένα πακέτο δαπανών για να αμβλύνουν το πλήγμα της αύξησης του κόστους διαβίωσης, χωρίς να αναλύσουν τον τρόπο χρηματοδότησης αυτού του πρόσθετου κόστους.

Μια εξαίρεση ήταν ο Τάρο Κόνο, υπουργός αρμόδιος για την ψηφιοποίηση, ο οποίος δήλωσε ότι η ενίσχυση των δαπανών ή η διατήρηση γενναιόδωρων επιδοτήσεων δεν θα στηρίξει απαραίτητα την οικονομική ανάπτυξη.

Translated with www.DeepL.com/Translator Η Ιαπωνία πρέπει να συζητήσει πώς να βελτιώσει τη δημοσιονομική υγεία, καθώς η αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της, δήλωσε ο Κόνο το Σάββατο.

Ένας άλλος υποψήφιος και αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει για διάφορες δαπάνες αξιοποιώντας τα τεράστια αποθεματικά που έχουν τεθεί στην άκρη για νομισματικές παρεμβάσεις.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών επενδύεται επί του παρόντος σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η Ιαπωνία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αποκομίσει καλύτερες αποδόσεις, δήλωσε ο Μοτέγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com