Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις μειώσεις στις αγορές ομολόγων

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις μειώσεις στις αγορές ομολόγων
Photo: pixabay.com
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η BoJ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να μειώνει τις τεράστιες αγορές ομολόγων και θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την τεράστια νομισματική τόνωση.

Ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα με τον τρέχοντα ρυθμό των περίπου 6 τρισεκατομμυρίων γεν (38 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μηνιαίως, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης των αγορών της για τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Το σχέδιο για την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων αναμενόταν ευρέως, ωστόσο, η έλλειψη άμεσων λεπτομερειών θεωρήθηκε από ορισμένους επενδυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι προσεκτική στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Αυτή η ήπια ερμηνεία της αγοράς έστειλε το γεν και τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων χαμηλότερα.

«Η σημερινή απόφαση υποδηλώνει ότι η BοJ είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τη μείωση των ποσών αγοράς ομολόγων, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι επίσης προσεκτική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Έχει γίνει λιγότερο πιθανό ότι η BoJ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο» δήλωσε ο Τακαγιούκι Μιγιατζίμα ανώτερος οικονομολόγος της Sony Financial Group.

Η BoJ δήλωσε ότι θα συλλέξει τις απόψεις των παραγόντων της αγοράς, πριν αποφασίσει για το μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της.

Όπως αναμενόταν ευρέως, η BOJ διατήρησε τον στόχο του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο εύρος 0-0,1% με ομόφωνη ψήφο.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης την άποψή της ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει συγκρατημένα με την κατανάλωση να παραμένει σταθερή.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν επίσης τις απόψεις του Ueda σχετικά με την πρόσφατη οικονομική αδυναμία, ιδίως του καταναλωτικού τομέα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της BoJ.

«Είναι πιθανό ότι η BoJ ανησύχησε για την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου αισθάνθηκε απρόθυμη να σφίξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σόκι Ομόρι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του γραφείου Ιαπωνίας της Mizuho Securities, σχετικά με την απόφαση της τράπεζας να αναστείλει την άμεση μείωση των επιτοκίων.

Η BοJ εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια και τον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων τον Μάρτιο, σε μια ορόσημο για την απομάκρυνση από ένα δεκαετές, ριζοσπαστικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Έχει επίσης αποσύρει τα σημάδια ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε επίπεδα που δεν θα ψύχουν ούτε θα υπερθερμαίνουν την οικονομία – οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκονται κάπου μεταξύ 1-2%.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η BoJ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, αν και διίστανται ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Η κεντρική τράπεζα δέχεται επίσης πιέσεις να ξεκινήσει ποσοτική σύσφιξη (QT) και να μειώσει τον τεράστιο ισολογισμό της, ώστε να διασφαλίσει ότι οι επιπτώσεις των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων θα τροφοδοτήσουν ομαλά την οικονομία.

Οι προσπάθειες της BoJ να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική έρχονται καθώς άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, που έχουν ήδη σφίξει επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, επιδιώκουν να μειώσουν τα επιτόκια.

Η oμοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη και σηματοδότησε την πιθανότητα μίας μόνο μείωσης φέτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2019.

Ωστόσο, η ομαλοποίηση της ακόμη χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας επισκιάζεται από την αδύναμη κατανάλωση και τις αμφιβολίες σχετικά με την άποψη της BοJ ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε τροχιά για να επιτύχει μόνιμα τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com