Ιαπωνία: Ώθηση στον πρωθυπουργό από τον προϋπολογισμό, εν μέσω πιέσεων από σκάνδαλο χρηματοδότησης

Ιαπωνία: Ώθηση στον πρωθυπουργό από τον προϋπολογισμό, εν μέσω πιέσεων από σκάνδαλο χρηματοδότησης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που εμφανίστηκε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας.

Η Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το επόμενο οικονομικό έτος σε μια σπάνια συνεδρίαση του Σαββάτου, μια νίκη για τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, του οποίου η δημόσια υποστήριξη έχει μειωθεί.

Η ψηφοφορία εξασφαλίζει ότι ο προϋπολογισμός των 112 τρισεκατομμυρίων γιεν (746 δισεκατομμυρίων δολαρίων), συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων ανακούφισης για τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς στη χερσόνησο Νότο, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου που θα ξεκινήσει το οικονομικό έτος, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη λιγότερο ισχυρή Άνω Βουλή.

Ο Κισίντα έγινε αυτή την εβδομάδα ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που εμφανίστηκε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας, καθώς προσπάθησε να πάρει αποστάσης από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης που έχει πλήξει τη δημοτικότητά του.

Η υποστήριξη για τον Κισίντα και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ο Κισίντα ανέλαβε την κορυφαία θέση το 2021, με την αποδοχή του στο 25% και την υποστήριξη για το LDP γύρω στο 30%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com