«Ιδιαίτερα μεγάλες» οι αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ
- 28/03/2023, 16:11
- SHARE
Η κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τοπίο δεν έχει ηρεμήσει ακόμα μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ευρώπη, καθώς επισφαλείς τραπεζικές εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.
Και είναι προφανές ότι η μετάβαση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων συνοδεύεται από μια περίοδο προσαρμογής. Βραχυπρόθεσμα, όλο αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερους κινδύνους ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει επιδεινώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και έχει αυξήσει τους κινδύνους μιας ακόμη μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής καταστροφής. Η ίδια προτρέπει σε επαγρύπνηση, καθώς η μεγαλύτερη αστάθεια μπορεί να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο το έργο της μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση σε όλο τον κόσμο.
«Η ταχεία μετάβαση από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων σε πολύ υψηλότερα επιτόκια -απαραίτητη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού- δημιουργεί αναπόφευκτα πιέσεις και τρωτά σημεία, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες» δήλωσε η Georgieva σε ομιλία της την Κυριακή στο China Development Forum στο Πεκίνο.
«Είναι επίσης σαφές ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», ανέφερε σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. «Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι άλλο ένα δύσκολο έτος, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3%, καθώς οι πληγές από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Παρά τις καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,8%».
Και δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτικό το ζήτημα. Όπως σημειώνει η Georgieva, «οι αβεβαιότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μεταξύ άλλων, λόγω των κινδύνων γεωοικονομικού κατακερματισμού που θα μπορούσε να σημάνει τη διάσπαση του κόσμου σε αντίπαλα οικονομικά μπλοκ – μια επικίνδυνη διαίρεση που θα άφηνε τους πάντες φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς». Από κοινού, οι παράγοντες αυτοί σημαίνουν ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό να παραμείνουν αδύναμες σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: