Ιδρυτής Huawei: Έρχεται επίπονη παγκόσμια επιβράδυνση – Η εταιρεία να μπει σε…survival mode
- 28/08/2022, 18:35
- SHARE
Της Yvonne Lau
Ο ιδρυτής του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei είναι η τελευταία προσωπικότητα υψηλού προφίλ στην Κίνα που γίνεται viral αφότου προειδοποίησε το προσωπικό της εταιρείας για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται για την ίδια την εταιρεία και την παγκόσμια οικονομία.
Σε ένα email που διέρρευσε και προοριζόταν μόνο για το προσωπικό της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Ren Zhengfei προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρχει «κανένα φωτεινό σημείο στον κόσμο» για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια – μια «πολύ οδυνηρή ιστορική περίοδος» καθώς η παγκόσμια οικονομία υποχωρεί. Τα σχόλιά του αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την κινεζική οικονομική έκδοση Yicai (έκτοτε έχουν αφαιρεθεί από τον ιστότοπο) καθώς και από άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά την επόμενη δεκαετία, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με τον Ren.
Ως αποτέλεσμα, είπε, η Huawei – η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones στον κόσμο – πρέπει να στραφεί σε μια «λειτουργία επιβίωσης» για να εξασφαλίσει κέρδη και να διασφαλίσει τις ταμειακές ροές, αντί να επικεντρωθεί στην κλίμακα και την επέκταση.
«Η ψυχρολουσία θα γίνει αισθητή από όλους», δήλωσε ο Ren.
«Λειτουργία επιβίωσης»
Τα σχόλια του Ren έρχονται εν μέσω μιας σκληρής χρονιάς για την εταιρεία του και τη χώρα του. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα κέρδη της Huawei έπεσαν κατά 52% στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Η εταιρεία αντιμετώπισε πολλαπλές αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην καταναλωτική της δραστηριότητα, παράλληλα με την αδύναμη κινεζική οικονομία, την εμβάθυνση της κρίσης ακινήτων και τις παρατεταμένες διαταραχές της πανδημίας που επιδεινώνονται από την αυστηρή επιδίωξη της κυβέρνησης για μηδενικά κρούσματα COVID.
Οι εγχώριες κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έναν εξίσου δύσκολο δρόμο. Το Πεκίνο έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τον προηγούμενο στόχο του για οικονομική ανάπτυξη 5,5%, δηλώνοντας στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου – του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης – ότι θέλει απλώς να επιτύχει «το καλύτερο αποτέλεσμα». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα την ανάπτυξη της Κίνας για το 2022 στο 3,3% – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Για τη Huawei, «πρέπει πρώτα να επιβιώσουμε και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον», δήλωσε ο Ρεν. «Αν θέλουμε λίγη ελπίδα μέχρι το 2025, τότε θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία θα είναι πολύ δύσκολα».
Η Huawei δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.
Ο γίγαντας των smartphones και των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές του, οι οποίες περιλαμβάνουν το cloud computing και τα έξυπνα αυτοκίνητα, τόνισε ο ιδρυτής. Η Huawei πρέπει να κάνει scale back από μη βασικά τμήματα και αγορές και να μειώσει τις θέσεις εργασίας όπου είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.
«Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν μπορούν να δημιουργήσουν αξία και κέρδη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μειωθούν ή να κλείσουν. Πρέπει να περικόψουμε γρήγορα, και το πλεονάζον προσωπικό θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την πρόβλεψη», έγραψε.
Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα
Μαζί με την αυστηρή προειδοποίηση για την επικέντρωση στην επιβίωση, ο Ren τόνισε επίσης ότι η εταιρεία δεν πρέπει να επιδιώξει «τυφλή επέκταση».
Την τελευταία δεκαετία, η Huawei ακολούθησε μια στρατηγική ταχείας ανάπτυξης – είχε παρουσία σε 170 χώρες μέχρι το 2018 – η οποία επικεντρώθηκε στην κατάκτηση των δυτικών καταναλωτών και εκείνων στις αναδυόμενες οικονομίες. Επίσης, υπέγραψε σημαντικές συμβάσεις για την κατασκευή δικτύων 5G στην Ευρώπη και την Αφρική.
Αυτό άλλαξε το 2019, όταν το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε τη Huawei στον κατάλογο οντοτήτων του – τη μαύρη λίστα εμπορικών περιορισμών της χώρας – λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Η κίνηση των ΗΠΑ κατά της Huawei της απαγόρευσε την πρόσβαση σε κρίσιμη τεχνολογία από τις ΗΠΑ, όπως τα τσιπ, πλήττοντας τις πωλήσεις των smartphone της.
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς smartphone της Huawei είχε πέσει κάτω από το 4% σε σύγκριση με το μέγιστο 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Counterpoint. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, τα έσοδα των καταναλωτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας είχαν πέσει σχεδόν κατά 50% στα 38 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα της Huawei κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφτασαν σχεδόν τα 45 δισ. δολάρια, βοηθούμενα από το τμήμα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ το καταναλωτικό τμήμα της εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες.
«Συνηθίζαμε να αγκαλιάζουμε το ιδανικό της παγκοσμιοποίησης και φιλοδοξούσαμε να υπηρετήσουμε όλη την ανθρωπότητα», έγραψε ο Ren. Τώρα, «εμείς δεν έχουμε υψηλά ιδανικά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, να προσαρμοστούμε… και να μελετήσουμε πού μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα και ποια μέρη και τμήματα πρέπει να εγκαταλείψουμε».
Πηγή: Fortune.com