ΙΕΑ: Έρχεται βαρύς ενεργειακός χειμώνας στην Ευρώπη

ΙΕΑ: Έρχεται βαρύς ενεργειακός χειμώνας στην Ευρώπη
epa09562862 A stop traffic sign in front of the steaming tower of the coal-fired power plant Datteln 4 in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να προετοιμαστεί για την ενεργειακή καταιγίδα που έρχεται συστήνει στα κράτη της Ευρώπης ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)…

Όπως επισημαίνει, οι ρωσικές εξαγωγές μπορεί και να διακοπούν τον ερχόμενο χειμώνα, οπότε οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα, μειώνοντας αφενός τη ζήτηση και κρατώντας ανοιχτούς ακόμα και τους γηρασμένους πυρηνικούς σταθμούς…

Σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του IEA, η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο δείκτη για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» για να ασκήσει πιέσεις εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία. 

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μπιρόλ στους Financial Times σε συνέντευξή του. 

«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων με φυσικό αέριο στην Ευρώπη». 

Η ΙΕΑ, που χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Ο Μπιρόλ είπε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η ενεργοποίηση παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης, παρά τις ανησυχίες για αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Οι πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση πολύ ρυπογόνου άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε. 

Όμως ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Αν και η ΙΕΑ δεν ξεχώρισε κάποια χώρα, είπε ότι όλες «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής του κλεισίματος [των πυρηνικών σταθμών] όσο υπάρχουν οι συνθήκες ασφαλείας».