IEA: Μειωμένη η ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς, με το μερίδιο του OPEC+ σε ιστορικά χαμηλά

IEA: Μειωμένη η ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς, με το μερίδιο του OPEC+ σε ιστορικά χαμηλά
epa08858807 (FILE) - OPEC logo seen at the Palace Congress building during 15th International Energy Forum (IEF15) and informal meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) ministers in Algiers, Algeria, 28 September 2016 (reissued 03 December 2020). Oil ministers from the Organization of Petroleum Exporting Countries are to hold a videoconference with ministers from non-OPEC oil producers, including Russia. EPA/MOHAMED MESSARA *** Local Caption *** 53039944 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η απώλεια της δυναμικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου αντανακλά την επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος» σημείωσε ο IEA.

Η ζήτηση για το πετρέλαιο παγκοσμίως υποχωρεί δραστικά καθώς η οικονομική δραστηριόρητα εξασθενεί σε πολλές ισχυρές χώρες, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Πέμπτη στη μηνιαία έκθεση του με την οποία μείωσε σημαντικά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο IEA «κούρεψε» σχεδόν 400.000 βαρέλια ημερησίως από τις εκτιμήσεις για την αύξηση της κατανάλωσης για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και συνεχίζει να αναμένει ότι οι ρυθμοί αύξησης θα επιβραδυνθούν δραματικά το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η εκτίναξη της παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα αντισταθμίζει τις περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον OPEC +, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου αυξάνονται. Η όλο και πιο εμφανής απώλεια της δυναμικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου αντανακλά την επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος» σημείωσε ο IEA.

Οι νέες μειώσεις της παραγωγής που ανακοίνωσε ο OPEC+ στις 30 Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα εξαλείψουν την υπερβάλλουσα ποσότητα που αναμενόταν προηγουμένως για το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά έχουν κόστος για το καρτέλ:

Ο συνασπισμός των 23 χωρών θα δει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του, το 2016, εκτίμησε ο ΙΕΑ.

Οι εξελίξεις συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ενός κύματος προσφοράς «ρεκόρ» από τις ΗΠΑ, το οποίο «συμπιέζει τη Σαουδική Αραβία και άλλους βασικούς παραγωγούς της Μέσης Ανατολής από προνομιακές εξαγωγικές αγορές».

«Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης θα περιπλέξουν τις προσπάθειες των βασικών παραγωγών να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους και να διατηρήσουν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου» σημειώνει ο IEA.

Η Ευρώπη, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή οδήγησαν στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων του οργανισμού για τη ζήτηση του τέταρτου τριμήνου. Η Ευρώπη ήταν «ιδιαίτερα αδύναμη εν μέσω της ευρείας βιομηχανικής και μεταποιητικής ύφεσης στην ήπειρο» τονίζει ο IEA, λέγοντας παράλληλα πως τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν επίσης αντίξοο άνεμο, σημείωσε ο οργανισμός.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει σε τροχιά αύξησης κατά σημαντικά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, ώστε να φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com