Ηγέτιδα στον αγροδιατροφικό τομέα η Τράπεζα Πειραιώς
- 10/04/2019, 14:45
- SHARE
Συνεργασία, καινοτομία και εκπαίδευση είναι το τρίπτυχο που «πάσχει» και πρέπει να τονωθεί στον πρωτογενή τομέα, ώστε αυτός να τρέξει με πραγματικά γοργό ρυθμό, τόνισε ο σύμβουλος διοίκησης εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, στη διάρκεια σημερινής ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Αγροτοδιατροφή- Προκλήσεις και Προοπτικές”.
Υπογραμμίζοντας την ηγετική θέση της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η συνεργασία των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα πάσχει και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «επιβάλλεται να βάλουμε και τον παραγωγό στο παιχνίδι, ώστε να την τονώσουμε ακόμη περισσότερο».
Αναφορικά με την καινοτομία, ο ίδιος επισήμανε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μη μεταφορά της στην πραγματική αγορά έχουν οι ίδιοι οι βιομήχανοι, ενώ σχετικά με την εκπαίδευση επισήμανε ότι «είναι αναγκαία και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τόσο καλύτερα θα μπορούν να ανταποκρίνονται στην αγορά, αφού ουσιαστικά θα μπορούν να διαπραγματεύονται και με επιχειρηματικό πνεύμα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ανέφερε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, την «Εξέλιξη», που προσφέρει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εστιασμένα προγράμματα και τους εξοπλίζει με χρήσιμα εργαλεία ώστε να συνδιαλλέγονται με επιχειρηματικούς όρους. Πάντως, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η οικονομική κρίση ευνόησε τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα «και στο να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο» και είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σήμερα εκεί που ήμασταν προ 10ετίας».
Ηγέτιδα η Πειραιώς στον αγροδιατροφικό τομέα
Υπογραμμίζοντας την ηγετική θέση της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συμβολαιακής τραπεζικής, υπογράφηκαν 301 συμβόλαια με επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, που απασχολούν 14.500 εργαζομένους. Πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο των προαναφερόμενων συμβολαίων εντάσσονται 25.000 παραγωγοί που παράγουν 65 διαφορετικά προϊόντα και επανέλαβε ότι «οι σχέσεις μας αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή προϊόντων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε 55 χώρες».
Επαναλαμβάνοντας ότι για την Τράπεζα Πειραιώς η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί στρατηγικό στόχο και συνειδητή επιλογή, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε εκ νέου το τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης που έχει η συμβολαιακή γεωργία.
Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας σε επισήμανση του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλου, ότι η συμβολαιακή γεωργία πρέπει να έχει σταθερή τιμή σε επίπεδο πενταετίας τουλάχιστον, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε πως «η συμβολαιακή τραπεζική μετεξελίσσεται διαρκώς» και υπενθύμισε ότι «όταν την πρωτοσχεδιάσαμε προ επταετίας, σε ειδική συνάντησή μας με παραγωγούς και μεταποιητές, μεταβάλλαμε το 50% του αρχικού σχεδιασμού που είχαμε κάνει. Τότε είχε φανεί, ότι όταν ακούμε τις προτάσεις και τοποθετήσεις των ανθρώπων που πάμε να βοηθήσουμε, τότε η επιτυχία είναι πιο σίγουρη. Ας το δούμε και πάλι όμως, είμαστε πάντα ανοικτοί σε νέες προτάσεις. Είναι ευπρόσδεκτες».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ενώ έχει αναλάβει και τη διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, ενώ προχρηματοδοτεί με 2,5 δισ. ευρώ την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Υπογραμμίζεται ότι την ημερίδα συνδιοργάνωσαν με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.