Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο»

Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο»
epaselect epa11337673 Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a speech via a screen during a rally marking the eighth anniversary of the assassination of late Hezbollah Resistance military commander Mustafa Badreddine, in a suburb outside Beirut, Lebanon, 13 May 2024. Badreddine who was considered Hezbollah's most senior military commander, was killed in an attack in Syria on 13 May 2016. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα χαρακτηρίζει τις επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα κατά της οργάνωσης το οποίο μπορεί να συνιστά "κήρυξη πολέμου"

Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε πως οι εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης τις τελευταίες δύο μέρες στον Λίβανο θα μπορούσαν να είναι μια “κήρυξη πολέμου” κατά της οργάνωσης.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις ο Νασράλα χαρακτήρισε “σφαγές” τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια “δοκιμασία” για εμάς, τόνισε.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες από 4.000 συσκευές τηλεειδοποίησης σε χρήση. Πρακτικά, δηλαδή, επιχείρησε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους ταυτόχρονα, καθώς και αυτούς που βρίσκονταν κοντά τους, πρόσθεσε.

Ορισμένες από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία, φαρμακεία, αγορές, εμπορικά καταστήματα, ακόμη και κατοικίες, ιδιωτικά οχήματα και δημόσιους δρόμους, όπου βρίσκονται χιλιάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Στο μήνυμά του μετά τη διπλή επίθεση σε συσκευές ραδιοεπικοινωνίας των μελών της Χεζμπολάχ με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο Χασάν Νασράλα μεταξύ άλλων είπε:

«Πάνω από 4.000 βομβητές είχαν διανεμηθεί στα μέλη της οργάνωσης. Oι χθεσινές και προχθεσινές επιθέσεις αποτελούν σφαγή, μακελειό, είχαν πρόθεση να δολοφονήσουν χιλιάδες κόσμο. Πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν την όρασή τους. Τα νοσοκομεία του Λιβάνου αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση. Θα μπορούσε να το πει κανείς κήρυξη πολέμου. Xτύπησαν χιλιάδες με ένα κουμπί. Πρόκειται για πρωτοφανές χτύπημα στην ιστορία μας. Ήταν μια δοκιμασία. Αλλά, παρά το μεγάλο χτύπημα, η ίδια η Χεζμπλάχ δεν χτυπήθηκε».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι οι «πρωτοφανείς» επιθέσεις ήταν μεγάλο πλήγμα για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η οργάνωση έχει σχηματίσει ερευνητικές επιτροπές που εξετάζουν διάφορα σενάρια.

«Όλες οι λεπτομέρειες θα εξακριβωθούν, χωρίς βιαστικά συμπεράσματα», τόνισε. «Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση στον Λίβανο για την υποστήριξη της Γάζας δεν σταματά».

Η οργάνωση γνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, καθώς υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες τεχνολογικές υπερδυνάμεις, είπε ο Νασράλα. «Αλλά θα περάσουμε τη δύσκολη στιγμή με το κεφάλι ψηλά.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σκληρό, πρωτόγνωρο χτύπημα δεν μας γονάτισε. Απ’ αυτό το μάθημα θα βγούμε πιο δυνατοί».

«Ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στο νότιο Λίβανο»

Οι επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσής του θα λάβουν “δίκαιη τιμωρία”, διεμήνυσε ο Νασράλα. Ωστόσο τόνισε πως αυτό το “μεγάλο πλήγμα” των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ παραβίασε “κόκκινες γραμμές” με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα, δηλώνοντας ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει τη Χαμάς, “μέχρι το τέλος της επίθεσης στη Γάζα”.

“Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος της επιθετικότητας στη Γάζα”, είπε, τονίζοντας πως “ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στο νότιο Λίβανο γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για την Χεζμπολάχ“.

Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Κάτοικοι του Λιβάνου, ήδη ταραγμένοι από τις εκρήξεις αυτής της εβδομάδας σε ολόκληρη τη χώρα, πανικοβλήθηκαν φοβούμενοι μια μεγάλη κλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: