Ικανοποίηση Μουζάλα για την πολιτική στήριξη των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.
- 25/02/2016, 20:45
- SHARE
«Όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν τους κανόνες», υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Ο Γιάννης Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.
«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Νταίκοφ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Σχετικά με τα εθνικά μέτρα στα σύνορα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Κ. Νταίκοφ δήλωσε ότι κατανοεί την πίεση από τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι χώρες αυτές, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι συντονισμένα, διότι επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία”, πρόσθεσε ο επίτροπος μετανάστευσης.
Συνέχισε λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα (“wave through policy”), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες”.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.
“Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση”, δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι “τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα” και “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.”