Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2018: Για πρώτη φορά τόσες διεθνείς προσωπικότητες στο ίδιο τραπέζι
- 23/02/2018, 10:26
- SHARE
Το στοίχημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, η δυναμική του τουρισμού και η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας στο μεγαλύτερο Φόρουμ.
Με τη συμμετοχή 250 σημαντικών προσωπικοτήτων, από 18 και πλέον χώρες, θα πραγματοποιηθεί -από τις 1 έως τις 4 Μαρτίου, στους Δελφούς- το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Την έναρξη του Φόρουμ θα κηρύξει o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα θα βρεθούν μαζί τόσες πολλές διεθνείς προσωπικότητες κύρους και επιρροής με στόχο την ανάλυση των διεθνών τάσεων στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την αξιολόγηση των επιπτώσεων τους και τη σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τους 250 και πλέον ομιλητές ξεχωρίζουν τα ονόματα της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy, της αναπληρωτή Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.
Το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι μεταξύ των οποίων στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών και εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Μέλη και υποστηρικτές του Φόρουμ είναι εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, που συμμερίζονται το όραμα για έναν ειλικρινή, αποδοτικό διάλογο, ο οποίος θα ενεργοποιήσει το διανοητικό κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας, θα μετατρέψει τη γνώση σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της θέση της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. To Φόρουμ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.
Επενδύσεις στην Ελλάδα και η πραγματική αναπτυξιακή προοπτική
Βασικό θέμα στο Φόρουμ θα είναι αυτό των επενδύσεων και της προοπτικής για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή ότι το 2018 έχει χαρακτηριστεί έτος – ορόσημο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις , τη θεματική ενότητα των επενδύσεων ανοίγει φέτος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Την ίδια στιγμή, οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά και η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων ως μοχλός ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του πάνελ με κύριους ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον CEO της τράπεζας Eurobank Φωκίων Καραβία και τον εταίρο (Partner) της Milbank – Tweed – Hudley & McCloy, Απόστολο Γκουτζίνη. Στη συζήτηση συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από διεθνείς εταιρίες, όπως Manulife Investments, TheCityUK, Aviv Venture Capital και Greenmantle.
Πώς όμως η Ελλάδα μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χάρτη των επενδύσεων; Οι στρατηγικοί σύμμαχοι, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τις ελληνικές επιχειρήσεις θα αναλυθούν σε δεύτερο πάνελ, με την παρουσία της Διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο Sabina Dziurman, παρουσία εκπροσώπων από την CVC Capital Partners, την επενδυτική τράπεζα Alantra και την Oaktree Capital Management LLP.
Τη σκυτάλη θα δώσουν στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη για μία συνολική ματιά στους δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης του διεθνούς και εγχώριου επιχειρείν.
Στο «τραπέζι» η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στο ζήτημα του τουρισμού. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το 2016, 24 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο, ενώ το 2018 ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς που η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, κατατάσσοντάς την στους top τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την ποιότητα στις υπηρεσίες, ταυτόχρονα με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας; Ο στρατηγικός σχεδιασμός, οι προκλήσεις, αλλά και η πορεία ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με εξέχοντες ομιλητές, όπως τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και Γενικό Διευθυντή των Electra Hotels & Resorts S.A Γιάννη Ρέτσο και τον CEO του ομίλου AIROTEL και πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) Αλέξανδρο Βασιλικό.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος στον Αστέρα Βουλιαγμένης Στέλιος Κουτσιβίτης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρίες Dimand SA, OLIAROS και Cineplexx τις επενδυτικές προοπτικές και το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων να δραστηριοποιηθούν στον εγχώριο τουριστικό χάρτη.
Έμφαση θα δοθεί στο άνοιγμα νέων αγορών για επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης, την ανάπτυξη νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών και τελικά, την καθιέρωση της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο, με τον πρόεδρο και CEO της εταιρίας Kyvernitis Travel SA, Χρήστο Κυβερνήτη, την ιδρύτρια και CEO του International Society of Change Leaders της Μ. Βρετανίας Dr. Frances Tsakonas, τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hotelbrain Πάνο Παλαιολόγο και τον αντιπρόεδρο του αμερικανικού ταξιδιωτικού κολοσσού Travel Leaders Group Peter Vlitas να αναλύουν τους άξονες στρατηγικής.
Η Ελλάδα μπαίνει στη ψηφιακή εποχή
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο και η Ελλάδα, αν θέλει να προχωρήσει, θα πρέπει να ανέβει στο άρμα που μεταφέρει τον πλανήτη σε αυτή τη νέα εποχή.
Στο Οικονομικό Φόρουν των Δελφών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο, με παρουσία στα σημαντικότερα διεθνή φόρα, που έχουν τις δυνατότητες να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση για το πού βρισκόμαστε, πού πηγαίνουμε και το τι πρέπει να γίνει ώστε και η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Ο Michail Bletsas είναι ερευνητής στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το MIT, και μάλιστα ηγείται του τμήματος Network Computing Systems (NeCSys), με στόχο να σχεδιάζει, να εγκαθιστά και να συντηρεί την υποδομή που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο. Πρόκειται για έναν καταξιωμένο επιστήμονα, που έχει πολλά να δώσει στην επιστήμη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Spyros Artavanis-Tsakonas, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στην ιστορική Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών – που εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα – για να συνεχίσει την έρευνά του για νευρο-εκφυλιστές ασθένειες. Ο Steve Vranakis είναι ο ιθύνων νους πίσω από το συγκλονιστικό διαφημιστικό για τη NASA και τα πειράματα παιδιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, μέσα σε μερικές ημέρες.
Ο Michael Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και νεωτερικότητας στο περίφημο Business School of Economics του Λονδίνου, εργάζεται πάνω σε διάφορα projects που αφορούν κυρίως στη σχεδίαση και στη στρατηγική. Μελετά πώς εξελίσσεται η βιομηχανία, τις αλλαγές που επιφέρει η μετανάστευση, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τις δομικές αλλαγές ανά τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την παθολογία της οργάνωσης των επιχειρήσεων. Ο Yaser Bishr, Διευθυντής Ψηφιακών Μέσων στο Al Jazeera, έχει αναλάβει να μετατρέψει το τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο σε έναν παγκόσμιο κολοσσό των μέσων ενημέρωσης, ενώ η Alice P. Gast, Πρόεδρος του Imperial College London, έχει αναλάβει σειρά θέσεων ευθύνης σε Πανεπιστήμια, ενώ διαθέτει πολύ πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της έρευνας.
Ο John Pyrovolakis είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Innovation Accelerator, ενώ έχει εργαστεί για τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες, με ειδίκευση στις τεχνολογικές επενδύσεις. Ο Jeff Bullwinkel, σύμβουλος για εταιρικά, εξωτερικά και νομικά θέματα της Microsoft Europe έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της κυκλοφορίας δεδομένων, ενώ ο Nili Shalev εργάζεται στην εφαρμογή της επιστημονικής και τεχνολογικής συμφωνίας που έχει γίνει ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισραήλ. Τέλος, ο Peter Fuzes της Oracle έχει διακριθεί για τη δουλειά του που αφορά στην υποστήριξη κυβερνητικών σχεδίων για την τεχνολογική αναβάθμιση και το e-government.
Για το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή στο Delphi Economic Forum επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.delphiforum.gr ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/delphiforum.