Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η μείωση ζήτησης αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η μείωση ζήτησης αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους
Photo: pixabay.com
Η πτώση της ζήτησης για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δέχεται ένα ακόμη πλήγμα, καθώς η μειωμένη ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναπροσδιορίσουν τα προγράμματά τους για την παραγωγή οχημάτων μηδενικών ρύπων και τη δημιουργία μεγάλων εργοστασίων μπαταριών.

Η Volkswagen, για παράδειγμα, περιορίζει τα σχέδιά της για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, λόγω της ύφεσης στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως αναφέρει το Automotive News Europe.

Ο Chief Technology Officer (CTO) της Volkswagen, Thomas Schmall, δήλωσε ότι αν και ο στόχος της εταιρείας να αποκτήσει εργοστάσια συνολικής δυναμικότητας 200 γιγαβατωρών μέχρι το 2030 είναι «ρεαλιστικός», δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Η απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έρχεται μετά από νέα αξιολόγηση της στρατηγικής της για την ηλεκτροκίνηση, λόγω της μείωσης της ζήτησης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

«Η επέκταση των εργοστασίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων», ανέφερε ο Schmall σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η VW είχε ανακοινώσει το 2021 ότι σχεδίαζε να κατασκευάσει έξι εργοστάσια κυψελών μπαταριών έως το 2030, με συνδυασμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα 240 GWh. Δύο από αυτά τα εργοστάσια βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στην Ευρώπη, ένα στο Salzgitter της Γερμανίας και ένα στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Λόγω της πτώσης στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, τα εργοστάσια της VW θα έχουν μικρότερη παραγωγική δυναμικότητα. Η παραγωγή στο Salzgitter αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, ενώ στη Βαλένθια το 2026. Επιπλέον, οι εργασίες για την τρίτη μονάδα στο Οντάριο του Καναδά βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, η VW σκοπεύει να περιορίσει τα εργοστάσιά της σε τρεις, από τα έξι αρχικά προγραμματισμένα, με συνολική χωρητικότητα 170 GWh.

Η Ford αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, καθώς αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδια της για την κατασκευή τριών ηλεκτρικών SUV, λόγω ζημιών ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκαν από τη χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το Reuters. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στις υβριδικές εκδόσεις των SUV, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η απόφαση της Ford ευθυγραμμίζεται με την τάση της αγοράς, όπου οι πωλήσεις υβριδικών μοντέλων σημείωσαν άνοδο 35,3% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αύξηση μόλις 7% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: