Ηλεκτρική… στασιμότητα: Σταθερές οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, εν μέσω πτώσης της ζήτησης στη Γερμανία

Ηλεκτρική… στασιμότητα: Σταθερές οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, εν μέσω πτώσης της ζήτησης στη Γερμανία
Photo: pixabay.com
H ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της περιοχής - συνέχισε να εξασθενεί, επηρεάζοντας τις συνολικές επιδόσεις της αγοράς.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη παρουσίασαν μικρή άνοδο τον Ιούλιο, αυξάνοντας μόλις κατά 0,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τα 1,03 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανόδου των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία σε χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η πτώση 37% στις πωλήσεις στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης – ανέκοψε την όποια συνολική δυναμική.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν κάμψη τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω της μείωσης των οικονομικών κινήτρων για αγορά οχημάτων με μπαταρία. Η Γερμανία, που αποτελεί βασικό παίκτη στην αγορά, τερμάτισε τις επιδοτήσεις EV στα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που, σε συνδυασμό με την επίμονη οικονομική ύφεση, οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προκλήσεις στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ωθούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η Volkswagen προχωρά σε περικοπές κόστους, ενώ η Stellantis προειδοποιεί για την πορεία των επενδύσεων της σε ορισμένες μάρκες, μετά από σημαντική μείωση των κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, η Mercedes-Benz αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το περιθώριο κέρδους και για την πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η συνολική εικόνα της αγοράς περιπλέκεται περαιτέρω από τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τη χώρα, μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, τα υβριδικά οχήματα αποτέλεσαν τον μεγάλο κερδισμένο του μήνα, καταγράφοντας αύξηση 24% στις πωλήσεις. Αντίθετα, τα ηλεκτρικά οχήματα, που κάποτε θεωρούνταν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσίασαν πτώση στο μερίδιο αγοράς τους, ενώ οι πωλήσεις της Tesla σημείωσαν μείωση 15% τον Ιούλιο και 12% συνολικά το πρώτο επτάμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: