Ηλεκτροκίνηση: Οι κινεζικές εταιρείες πάνε στα δικαστήρια τους δασμούς της ΕΕ

Ηλεκτροκίνηση: Οι κινεζικές εταιρείες πάνε στα δικαστήρια τους δασμούς της ΕΕ
Photo: DALL•E
BYD, Geely και SAIC έχουν προσβάλει τους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD, Geely και SAIC έχουν προσβάλει τους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), όπως προκύπτει από τις καταθέσεις στον ιστότοπο του δικαστηρίου την Πέμπτη.

Η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από έρευνα κατά των επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων 17,0% για την BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για την SAIC, πέραν του συνήθους εισαγωγικού δασμού της ΕΕ για τα αυτοκίνητα ύψους 10%.

Τα δικαστικά αρχεία δείχνουν ότι και οι τρεις κατέθεσαν τις καταγγελίες τους στο Γενικό Δικαστήριο, το κατώτερο από τα δύο τμήματα του ΔΕΕ, την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την προθεσμία υποβολής προσφυγών. Οι διαδικασίες στο Γενικό Δικαστήριο διαρκούν κατά μέσο όρο 18 μήνες και μπορούν να προσβληθούν με έφεση.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για την εισαγωγή και εξαγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων (CCCME), ένας βιομηχανικός φορέας που έχει εκπροσωπήσει τους Κινέζους παραγωγούς ηλεκτρικών συσκευών, κατέθεσε επίσης προσφυγή την Τετάρτη, ανέφερε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ (CCCEU).

Το CCCEU κάλεσε το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό για την αποφυγή δασμών. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με πιθανές δεσμεύσεις για ελάχιστες τιμές από τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η CCCME επιβεβαίωσε τη δράση της για λογαριασμό των «εξουσιοδοτημένων εταιρειών» και δεσμεύτηκε να «συνεχίσει να εκπροσωπεί τη βιομηχανία EV της Κίνας μέσω δικαστικών διαφορών και να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών EV».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για τις υποθέσεις και ότι είχε δύο μήνες και 10 ημέρες για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές επαφές με το Πεκίνο συνεχίζονται.

Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν επίσης προκλήσεις από άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών εταιρειών που παράγουν στην Κίνα.

Οι αμφισβητήσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνουν επιχειρήματα σχετικά με την αξιολόγηση των επιδοτήσεων, τη διαπίστωση της ζημίας της βιομηχανίας της ΕΕ και την ασυνήθιστη απόφαση της Επιτροπής να κινήσει την υπόθεση μόνη της, αντί να ακολουθήσει καταγγελία της βιομηχανίας.

Η SAIC αναμένεται να αμφισβητήσει τον πολύ υψηλότερο δασμό της. Αυτό προέκυψε μετά από τη διαπίστωση ότι δεν συνεργάστηκε με την έρευνα, επιτρέποντας στην Επιτροπή να συμπληρώσει τα τμήματα που λείπουν με επιλεγμένα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων με έδρα την Κίνα έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί ότι η Tesla, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στην ΕΕ, δεν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο δείγμα, από το οποίο υπολογίζεται το ποσοστό για τις άλλες εταιρείες.

Οι εταιρείες του δείγματος ήταν η BYD, η Geely και η SAIC. Η Tesla εξασφάλισε το χαμηλότερο πρόσθετο δασμό 7,8%. Εάν είχε συμμετάσχει στο δείγμα, οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα είχαν επωφεληθεί από χαμηλότερο δασμό από το 20,7% που αντιμετωπίζουν τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: RE