Ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη: 160 νέα μοντέλα και αύξηση πωλήσεων 40% για το 2025 – Απειλή τα πρόστιμα για τις εταιρείες

byd-ELECTRIC
epa11557582 An electric Tesla car uses a street battery charger, in Shanghai, China, 21 August 2024. The European Commission on 20 August revealed its proposed duty rates on imports of battery electric vehicles (BEVs) from China, as part of its ongoing anti-subsidy investigation. If approved by EU member states, these duty rates will be in effect for five years, resulting in long-term price increases for Chinese producers. After contesting the provisional rates imposed in early July 2024, three China-based manufacturers - BYD (17 percent), Geely (19.3 percent), and SAIC (36.3 percent) - saw their rates slightly reduced. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες σε μια εποχή αυξανόμενου κινεζικού ανταγωνισμού και αυξανόμενου προστατευτισμού στις ΗΠΑ.

Στις αυξημένες πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη για το 2025 αλλά στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την κερδοφορία τους το τρέχον έτος αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Οι FT μίλησαν με τον Ματίας Σμιτ, ανεξάρτητο αναλυτή αυτοκινήτων, οποίος προέβλεψε ότι το 2025 οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα αυξηθούν κατά 40% σε 2,7 εκατομμύρια οχήματα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα σπεύδουν να επιτύχουν τους στόχους CO₂. Προέβλεψε ότι το μερίδιο των αυτοκινήτων που λειτουργούν με μπαταρίες θα ξεφύγει από το 15-17%, στο 22% της συνολικής αγοράς φέτος.

«Αναμένουμε βεβαίως ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2025 λόγω της ρυθμιστικής ώθησης από την ΕΕ», δήλωσε.

Αλλά η επιστροφή της αύξησης των πωλήσεων των EV θα έρθει επίσης με το υψηλό κόστος της συμμόρφωσης με αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων και περισσότερες εκπτώσεις, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικά προσιτά αυτοκίνητα. Με την υποκείμενη ζήτηση να παραμένει αδύναμη, τα στελέχη δήλωσαν ότι οι συνολικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία παραμένουν δύσκολες σε μια εποχή αυξανόμενου κινεζικού ανταγωνισμού και αυξανόμενου προστατευτισμού στις ΗΠΑ.

«Όσον αφορά την προσφορά μεταξύ των EV και των υβριδικών, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Φαμπρίς Καμπολίβ, επικεφαλής της Renault, όπου το 13% των πωλήσεών της είναι ηλεκτρικά. «Όσον αφορά τη ζήτηση, βλέπουμε σήματα που είναι πολύ ευμετάβλητα. Το επίπεδο δισταγμού είναι πραγματικά υψηλό μεταξύ των πελατών μας».

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας ACEA εκτίμησε ότι τα πρόστιμα, το κόστος των πιστώσεων άνθρακα ή οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων με ζημία θα μπορούσαν να κοστίσουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες 16 δισ. ευρώ, εάν δεν καθυστερήσουν τα πρόστιμα για το 2025. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του έδειξαν ότι οι νέες ταξινομήσεις EV στην Ευρώπη μειώθηκαν σχεδόν κατά 6% πέρυσι.

Ο Σμιτ ανέμενε ότι περισσότερα από 160 EV θα ήταν διαθέσιμα φέτος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων φθηνότερων προτάσεων κάτω των 25.000 ευρώ, όπως το Renault 5 και το Citroën ë-C3. Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης 20 νέα μοντέλα, όπως το ηλεκτρικό σπορ όχημα Neue Klasse της BMW και το νέο ηλεκτρικό CLA της Mercedes-Benz, ενώ το ανανεωμένο Model Y της Tesla που κυκλοφόρησε στην Κίνα την Παρασκευή θα κατευθυνθεί επίσης στην Ευρώπη.

Με τον αριθμό ρεκόρ λανσαρίσματος προϊόντων στην ιστορία της εταιρείας να ξεκινά από το 2025, ο Όλα Καλλένιους, διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz, δήλωσε ότι η εταιρεία θα «λανσάρει ένα πυροτέχνημα προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι πλήρως ηλεκτρικά».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η «φυσική ζήτηση» των καταναλωτών είναι απίθανο να αυξηθεί το 2025 σε επίπεδο που θα επιτρέψει στη βιομηχανία να πουλάει αυτοκίνητα με μπαταρίες με υγιή περιθώρια κέρδους.

Από φέτος, η ΕΕ θα απαιτήσει από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνοντας το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα ποσόστωσης EV που απαιτεί το 80% των πωλήσεων αυτοκινήτων να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι επιδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των στόχων για τα EV παρέχουν μια πρώτη ένδειξη για το πώς η ρυθμιστική πίεση μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Οι ταξινομήσεις νέων EV αυξήθηκαν κατά 21% σε 382.000 οχήματα ρεκόρ πέρυσι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνάει για πρώτη φορά οριακά τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων με μπαταρίες.

Ωστόσο, οι εκπτώσεις στα EV για την προσέλκυση πελατών που διστάζουν να μεταπηδήσουν από τα βενζινοκίνητα οχήματα κοστίζουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες δισεκατομμύρια λίρες. Παρά τις μειώσεις τιμών, οι επιχειρήσεις αποτελούσαν μεγάλο μέρος των πωλήσεων EV, ενώ μόνο ένας στους 10 ιδιώτες αγοραστές επέλεξε ένα ηλεκτρικό μοντέλο.

Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι τα ασθενέστερα κέρδη στην Ευρώπη θα συμπαρασύρουν τις παγκόσμιες επιδόσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η UBS εκτίμησε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων για τους ευρωπαϊκούς ομίλους αυτοκινήτων θα μειωθούν κατά 7% σε σύγκριση με το 2024.

Ενώ οι εταιρείες είχαν έντονο ενδιαφέρον να πουλήσουν περισσότερα EVs φέτος, «το ερώτημα είναι πόσο επιπλέον εκπτώσεις θα δούμε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να πουλήσουν περισσότερα EVs», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Πάτρικ Χάμελ.

Πέρα από τις εκπτώσεις και την προώθηση, ορισμένοι κατασκευαστές θα αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος της αγοράς μονάδων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από εταιρείες όπως η Tesla και οι κινεζικοί ανταγωνιστές που προηγούνται στην ηλεκτρική μετάβαση, προκειμένου να ανταποκριθούν στους νέους κανονισμούς της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times