Ηλεκτρονικές αγορές: Τι κινεί τους καταναλωτές στην Ευρώπη – Οι ιδιαίτερες ελληνικές προτιμήσεις

Ηλεκτρονικές αγορές: Τι κινεί τους καταναλωτές στην Ευρώπη – Οι ιδιαίτερες ελληνικές προτιμήσεις
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το 88% των καταναλωτών στην Ευρώπη πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές σε μηνιαία βάση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ηλεκτρονικές αγορές σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση, με πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν το συγκεκριμένο κανάλι αγορών για την ευκολία που προσφέρει αλλά και για την εξοικονόμηση χρόνου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το 88% των καταναλωτών στην Ευρώπη πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές σε μηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει την εξοικείωση των Ευρωπαίων με το διαδικτυακό εμπόριο. Παρόλα αυτά, οι λόγοι που φέρνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές στο Διαδίκτυο διαφέρουν σημαντικά.

Ο ΣΕΠΕ, επικαλούμενος έρευνα της Nexi, σημειώνει ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ευκολία των αγορών είναι η πρώτη προτεραιότητα, όμως στην Ελλάδα, ο κύριος παράγοντας για ηλεκτρονικές αγορές είναι η χαμηλότερη τιμή. Γενικά, οι μεσογειακές χώρες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εξοικονόμηση χρόνου σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία.

Ειδικά στην Ελλάδα, το 18% των καταναλωτών αναφέρει ότι πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές για να εξοικονομήσει χρόνο, ποσοστό που συγκρίνεται με το 6% στη Νορβηγία. Η έρευνα της Nexi υπογραμμίζει ότι πολιτισμικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, επιλέγουν μεθόδους πληρωμής και καθορίζουν τις προσδοκίες τους για την παράδοση των αγορών και την εξυπηρέτηση πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλο που τα αγαθά που προτιμούν οι καταναλωτές δεν διαφέρουν πολύ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, με τα ρούχα και τα προϊόντα ομορφιάς να κυριαρχούν στις μηνιαίες αγορές, στις μεσογειακές χώρες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για την παράδοση έτοιμου φαγητού ή την παραλαβή του από το κατάστημα. Αυτή η τάση παρατηρείται επίσης στη Δανία, η οποία διαφέρει από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες αλλά και από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, όπου η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει λιγότερη κίνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το 43% των καταναλωτών στην Ελλάδα πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές για παράδοση έτοιμου φαγητού ή παραλαβή του από το κατάστημα σε μηνιαία βάση, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 21% στην Κροατία, το 19% στη Δανία, το 15% στη Νορβηγία και το 12% στη Γερμανία.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, υπάρχουν ορατές διαφορές μεταξύ των περιοχών, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες. Ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλη την Ευρώπη είναι η προτίμηση των καταναλωτών για υπηρεσίες ψυχαγωγίας, όπως η αγορά εισιτηρίων για ζωντανές εκδηλώσεις και οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming. Από την άλλη πλευρά, τα διαδικτυακά στοιχήματα είναι πιο δημοφιλή στις μεσογειακές χώρες σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: