Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε θυρίδες, ομόλογα, μετοχές

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε θυρίδες, ομόλογα, μετοχές

Περισσότεροι από 103 χιλιάδες έλεγχοι το 2016.

 

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις του περιεχομένου θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.λπ.) για όσους χρωστούν στον Δημόσιο, εξπρές πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, επέκταση του αυτόματου συστήματος ελέγχου των κινήσεων και σε δανειακές συναλλαγές και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, και 103.770 έλεγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας επιστρατεύει η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2016, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημερησία”.

Το σχέδιο της ΓΓΔΕ φαντάζει φιλόδοξο δεδομένου ότι σκοπεύει στην ανάπτυξη δράσεων και στη διενέργεια ελέγχων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με το φοροελεγκτικό μηχανισμό να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο.

Πάντως σε ορισμένα «μέτωπα» η ΓΓΔΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό όπως τη σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του e-περιουσιολογίου, η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ακόμα πιο αργά, στο τέλος του 2017 μεταφέρεται και η σχεδιαζόμενη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ προαναγγέλλονται και τα ακόλουθα μέτρα:

• Επανεξέταση πλαισίου για άμεση απόδοση από τα τραπεζικά ιδρύματα των κατασχεθέντων χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς οφειλετών.

• Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

• Απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών και σύνδεση των όρων της ρύθμισης με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου μέσω μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Εξέταση δυνατότητας παροχής προσωποποιημένων λύσεων ρύθμισης με αναφορά στους όρους της ρύθμισης (επιτόκιο, εξασφαλίσεις κ.λπ.).

• Εντατικοί έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων.

• Έμφαση στη διενέργεια ελέγχων των πιο πρόσφατων χρήσεων (2011 και μετά), με μεγαλύτερη αναμενόμενη εισπραξιμότητα.

• Εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Εντοπισμός ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

• Διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

• Διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

• Δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Πηγή: Ημερησία