Η…«Μεγάλη Εβδομάδα» της κυβέρνησης

Η…«Μεγάλη Εβδομάδα» της κυβέρνησης

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί με τους δανειστές και πόλεμος νεύρων – Πού «κολλάει» η διαπραγμάτευση.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας»…Με αυτή τη φράση πηγές των δανειστών μεταθέτουν για την επόμενη (και βλέπουμε) εβδομάδα την πιθανότητα διεξαγωγής ενός ακόμη έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η λίστα που εστάλη από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαρκής και κοστολογημένη. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, στελέχη της τριμερούς, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν δράσεις για τον ΦΠΑ, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά οι ελληνικές προτάσεις περιορίζονται σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Οι δανειστές όμως επιθυμούν μέτρα άμεσης απόδοσης και σε αυτό το μέτωπο είναι αμετακίνητοι. Όπως εκτιμούν, μέχρι τώρα υπάρχει μια τρύπα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί, ενώ ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Ωστόσο, η καθυστέρηση, παίζει πλέον με τις αντοχές της κυβέρνησης, αφού η τα χρήματα τελειώνουν και η εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών θα είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «Μεγάλη Εβδομάδα» για την Αθήνα.

Στις 8 Απριλίου (Μ. Τετάρτη) γίνεται η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθεί η προηγούμενη έκδοση που λήγει στις 14 Απριλίου. Από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 750 εκατ. είχαν αγοραστεί από ξένους επενδυτές, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τα ανανεώσουν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό, με τα διαθέσιμα από το Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις 9 Απριλίου (Μ. Πέμπτη), με τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χρήματα που υπάρχουν στο Κοινό Κεφάλαιο δεν επαρκούν για τις δύο αυτές αποπληρωμές. Εάν, λοιπόν, δεν εκταμιευθούν χρήματα από την Ευρωζώνη έως τις 8 Απριλίου, η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Ήδη, οι τόνοι ανεβαίνουν, με το Μαξίμου να μιλάει ανοιχτά για εξυπηρέτηση πρώτα μισθών και συντάξεων, εάν δεν υπάρξει καταβολή της δόσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει σκηνικό σύγκρουσης, με τη σύγκληση χθες το βράδυ του κυβερνητικού συμβουλίου και της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την αποψινή έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν σαφή θέση επί συγκεκριμένων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όπως οι 100 δόσεις ή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές θεωρούνται εσωτερικής κατανάλωσης, αφού ελάχιστα προσφέρουν στη διαπραγμάτευση.

Η διάσταση-θρίλερ που επιχειρείται να δοθεί, δίνει και το στίγμα της κατεύθυνσης που κινείται αυτή τη στιγμή η χώρα: αχαρτογράφητα νερά.

FT: Στερείται λεπτομερειών το ελληνικό πρόγραμμα