«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς Τραμπ – Το παγκόσμιο εμπόριο εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά
- 02/04/2025, 08:30
- SHARE

Η επανεκκίνηση του εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο επιβολής καθολικών δασμών σε ποσοστό έως και 20% για τις περισσότερες εισαγωγές, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Ημέρας Απελευθέρωσης». Το προσχέδιο που έχει εκπονήσει η ομάδα του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τη Washington Post, προβλέπει τη συγκέντρωση έως και 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα έσοδα, με ενδεχόμενο χρηματοδότησης φορολογικών επιστροφών στους Αμερικανούς.
Η ρητορική Τραμπ περί «ανταποδοτικών» δασμών απέναντι σε όσες χώρες εφαρμόζουν υψηλούς φόρους σε αμερικανικά προϊόντα, ενδέχεται να οδηγήσει σε ριζικές ανατροπές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οι σύμβουλοί του εξετάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η χρήση του νόμου περί Έκτακτης Οικονομικής Ανάγκης του 1977, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξουσίες του προέδρου στη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου.
Οι αντιδράσεις όμως δεν άργησαν να έρθουν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έτοιμο σχέδιο ισχυρών αντιποίνων. «Δεν θέλουμε απαραίτητα να προβούμε σε αντίποινα. Αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε, υπενθυμίζοντας τη δύναμη της ΕΕ σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και η πρόσβαση σε δημόσιες συμβάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, έρευνα του Guardian σε συνεργασία με το YouGov δείχνει πως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα αντίποινα: από 56% έως 79% των πολιτών σε επτά ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Δανία– δηλώνουν υπέρ μιας σκληρής απάντησης. Στη Γερμανία, όπου πλήττονται βαριά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το 68% τάσσεται υπέρ των αντιποίνων, ενώ παρόμοια ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία, όπου η εξαγωγή κρασιού και οινοπνευματωδών στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι νέοι δασμοί δεν θα οδηγήσουν άμεσα σε παγκόσμια ύφεση, αλλά προειδοποιεί για τη σοβαρή απειλή που συνιστά η παρατεταμένη αβεβαιότητα. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η δυνατότητα των οικονομιών να αντέξουν επιπρόσθετα σοκ», ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες των κρατών έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά την πανδημία.
Καθώς οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις και η «Ημέρα Απελευθέρωσης» πλησιάζει, το παγκόσμιο εμπόριο εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα επικρατήσει η διαπραγμάτευση ή η αντιπαράθεση.