«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Θα στήριζαν οι Ευρωπαίοι ενδεχόμενα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ

«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Θα στήριζαν οι Ευρωπαίοι ενδεχόμενα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ
The European Union flag appears on a mobile screen with the USA flag and Trade Tariff in this photo illustration in Brussels, Belgium, on February 2, 2025. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Καθώς πλησιάζει η 2α Απριλίου, ημερομηνία-ορόσημο για το σχέδιο Τραμπ περί παγκόσμιων δασμών, η υποστήριξη των Ευρωπαίων στα ενδεχόμενα αντίποινα καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να μετρούν ήδη τις δυνητικές απώλειες.

Αυξανόμενη στήριξη υπέρ των αντιποίνων απέναντι στους εμπορικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τη λεγόμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης», την 2α Απριλίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αποκαλύψει το νέο δασμολογικό του πλάνο. Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, ποσοστά μεταξύ 56% και 79% σε επτά ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν υπέρ των αντιποίνων, με τη στήριξη να αγγίζει το 68% στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η ανησυχία είναι διάχυτη ειδικά σε χώρες με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ. Στη Γερμανία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Porsche, η BMW και η Mercedes αναμένουν σημαντικές επιπτώσεις στα κέρδη τους. Αντίστοιχα, η Γαλλία βλέπει τις εξαγωγές κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, αξίας σχεδόν 4 δισ. ευρώ ετησίως, να κινδυνεύουν άμεσα. Η έρευνα κάλυψε και πολίτες από τη Δανία, τη Σουηδία και την Ιταλία, αποτυπώνοντας κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Washington Post, τα ευρωπαϊκά προϊόντα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα με δασμούς έως 20% κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής του Τραμπ. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ένα «σαρωτικό σχέδιο» που θα στοχεύει όλα τα κράτη με τα οποία οι ΗΠΑ εμφανίζουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία εξαρτάται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Το 2024, τα ιρλανδικά προϊόντα που εξήχθησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανήλθαν σε 73 δισ. ευρώ — ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξαφνικά η Ιρλανδία, αυτό το όμορφο νησί των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταλάβει ολόκληρη τη φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ».

Καθώς οι ανακοινώσεις πλησιάζουν, η Ευρώπη καλείται να καθορίσει την αμυντική της στρατηγική απέναντι σε μια εμπορική επίθεση που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες του διεθνούς εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: