Ημιαγωγοί: Η… κερδοφόρα «σανίδα σωτηρίας» των ΗΠΑ σε Nvidia, Intel, AMD

Ημιαγωγοί: Η… κερδοφόρα «σανίδα σωτηρίας» των ΗΠΑ σε Nvidia, Intel, AMD
Photo: pixabay.com
Κρυμμένα «δώρα» στις 400 σελίδες κανόνων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αφαιρώντας την πρόσβαση της Κίνας σε βασικά αμερικανικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, οι νέοι σαρωτικοί κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν έριξαν επίσης… αθόρυβα στις εταιρείες Nvidia, Intel, και Advanced Micro Devices (AMD) μια πιθανή σανίδα σωτηρίας για τη διατήρηση κερδών σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές τσιπ στον κόσμο.

Θαμμένοι βαθιά σε περισσότερες από 400 σελίδες κανόνων που εκδόθηκαν την Τρίτη, οι αξιωματούχοι του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (BIS) δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στη συμβολή της βιομηχανίας ημιαγωγών για την εξεύρεση τρόπων να συνεχίσουν να στέλνουν ημιαγωγούς AI στην Κίνα για μικρά και μεσαία συστήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κανόνες σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τη δυνατότητα της Κίνας να εκμεταλλευτεί τα αμερικανικά τσιπ για την κατασκευή τεράστιων υπερυπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τεχνολογιών παρόμοιων με το ChatGPT της OpenAI και θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Τόμας Κρούγκερ, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών, δήλωσε ότι «η οργανωτική αρχή για όλους αυτούς τους κανόνες είναι να επικεντρωθούν σε εκείνες τις δυνατότητες που μπορούν να επιτρέψουν κινεζικά στρατιωτικά συστήματα. Δεν ενδιαφέρονται να κυνηγήσουν ευρείες καταναλωτικές εφαρμογές».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη συμβολή τους στην επινόηση ενός «απαραβίαστου» τρόπου για να εμποδίσουν συστήματα που θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 256 τσιπ τεχνητής νοημοσύνης να συνδεθούν σε έναν υπερυπολογιστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να περιορίσει (τα ελεγχόμενα AI τσιπ) από το να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων βασικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης διπλής χρήσης με δυνατότητες που προκαλούν ανησυχία, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε δυνατότητες εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης σε μικρή ή μεσαία κλίμακα», τόνισε η BIS.

Η Nvidia, η Intel και η AMD αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι μετοχές της Nvidia έκλεισαν με πτώση 4,67% την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των νέων κανόνων.

Το άλλο κύριο «δώρο» που έκαναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στις Nvidia, Intel και AMD ήταν η παρακώλυση των πιο ικανών κινεζικών ανταγωνιστών τους.

Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τις Moore Threads και Biren, δύο καλά χρηματοδοτημένες κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από βετεράνους της Nvidia, να κατασκευάσουν τα σχέδιά τους χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την κατασκευή ημιαγωγών.

Αυτό σημαίνει πως ό,τι είναι σε θέση να πουλήσει η Nvidia στην Κίνα θα είναι πιθανότατα η καλύτερη νόμιμη επιλογή των Κινέζων αγοραστών.

«Η παραδοχή μας είναι ότι (η Nvidia) θα επανασχεδιάσει γρήγορα ένα τσιπ για να ανταποκριθεί στα νέα πρότυπα με σχετικά ασήμαντες διαταραχές στις τρέχουσες επιχειρηματικές προοπτικές», έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Piper Sandler σε σημείωμα προς τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: