Ημιαγωγοί: Οι περιορισμοί των ΗΠΑ «έσπρωξαν» τους μεγάλους κατασκευαστές στην Κίνα – Στο 41% τα έσοδα

Ημιαγωγοί: Οι περιορισμοί των ΗΠΑ «έσπρωξαν» τους μεγάλους κατασκευαστές στην Κίνα – Στο 41% τα έσοδα
Photo: pixabay.com
Τα έσοδα των εταιρειών από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν από το 17% των συνολικών εσόδων τους το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού ημιαγωγών στον κόσμο είδαν το μερίδιο των εσόδων τους από την Κίνα να υπερδιπλασιάζεται από τα τέλη του 2022, ανέφεραν αναλυτές της Bank of America σε έκθεσή τους τη Δευτέρα.

«Η Κίνα επιτάχυνε την αγορά εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς τον Οκτώβριο του 2022, με στόχο να αναπτύξει τη δική της ικανότητα κατασκευής ημιαγωγών» τονίζει η BofA.

Η έκθεση εξέτασε 4 μεγάλες εταιρείες εξοπλισμού ημιαγωγών, την ASML, την Lam Research, την KLA και την Applied Materials και διαπίστωσε ότι τα έσοδα των εταιρειών από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν από το 17% των συνολικών εσόδων τους το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στο 41% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Η τεχνολογία, ειδικά η ημιτεχνολογία, βρίσκεται στο επίκεντρο των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να κινδυνεύσει περισσότερο αν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω από εδώ και πέρα» αναφέρει η έκθεση.

Οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 άρχισαν να επιβάλλουν σαρωτικούς εξαγωγικούς ελέγχους στις αμερικανικές πωλήσεις προηγμένων ημιαγωγών και συναφούς κατασκευαστικού εξοπλισμού στην Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ευρύτερους περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού ημιαγωγών προς την Κίνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μη αμερικανικές εταιρείες.

Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, έχει επιδιώξει να ενισχύσει την τεχνολογική του αυτάρκεια, στόχος που επιβεβαίωσαν κορυφαίοι ηγέτες σε μια σημαντική πολιτική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: