Είναι άραγε ευκαιρία η μετοχή της Apple;
- 08/01/2019, 18:31
- SHARE
Ένα πρωτότυπο στατιστικό στοιχείο δίνει την απάντηση.
του Shawn Tully
Την περασμένη Τετάρτη, ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα τέταρτου τριμήνου της εταιρείας υπολείπονται κατά πολύ της προηγούμενης πρόβλεψης – κυρίως εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα. Φυσικά, η τιμή της μετοχής της Apple έπεσε την επόμενη μέρα, παρασύροντας και όλους τους βασικούς δείκτες.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και έφτασε στο ανώτατο σημείο αποτίμησής της, η Apple έχει χάσει 390 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση – που μεταφράζεται σε 36% της χρηματιστηριακής αξίας της. Αυτό σημαίνει ότι ο κολοσσός που όλοι στη Γουόλ Στριτ θεωρούσαν δεδομένο ότι θα έφτανε στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρηματιστηριακής αξίας θα πρέπει να δει τις μετοχές του να αυξάνονται κατά 52% για να είναι σε θέση να πετύχει αυτή την αποτίμηση.
Ακόμα και όταν η τιμή της βρισκόταν στα ύψη, η μετοχή της Apple θεωρείτο ως μια εξαιρετική αγορά χάρη στη μέτρια αποτίμηση τιμής-προς-κέρδη και στην παράδοση μεγάλων επαναγορών μετοχών που έχει η εταιρεία. Τώρα που η μετοχή της είναι κατά ένα τρίτο φτηνότερη, θα νόμιζε κανείς ότι η Apple είναι ιδανική επιλογή για αγορά.
Είναι όμως;
Για να αξιολογήσουμε κατά πόσο η Apple συνιστά επενδυτική ευκαιρία, ας χρησιμοποιήσουμε ένα μέγεθος που ονομάζεται Οικονομική Προστιθέμενη Αξία (ΟΠΑ). Το συγκεκριμένο μέγεθος προσφέρει μια ακριβέστερη εικόνα της κερδοφορίας μιας εταιρείας και της μελλοντικής τάσης της. Η ΟΠΑ αντιμετωπίζει τα κόστη έρευνας & ανάπτυξης και διαφήμισης ως επενδύσεις που στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη στο μέλλον. Έτσι, αντί να αφαιρεί τις δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης, το συγκεκριμένο μέγεθος τις κεφαλαιοποιεί και τις αποσβένει σε βάθος πενταετίας.
Επιπλέον, η ΟΠΑ προσαρμόζει τα κέρδη αφαιρώντας ένα «κεφαλαιακό τέλος» που ισούται με το τι θα κέρδιζε ένας επενδυτής εάν τοποθετούσε τα χρήματά του κάπου με ίδιο ρίσκο. Η ιδέα είναι ότι εάν η επένδυση δεν σου αποδίδει περισσότερα απ’ αυτά που θα μπορούσες να εξασφαλίσεις αλλού, είναι απλώς ισοσκελισμένη. Αν όμως ξεπερνάς το κεφαλαιακό κόστος, τότε βγάζεις πράγματι λεφτά – με άλλα λόγια, εξασφαλίζεις ένα premium για το «κόστος ευκαιρίας» σου.
Τα κέρδη που εμφανίζει μια εταιρεία πέρα από το κεφαλαιακό κόστος της και ύστερα από όλες τις λογιστικές προσαρμογές είναι η ΟΠΑ.
Τι μας λέει η ΟΠΑ για την Apple; Από το 2013, το περιθώριο της ΟΠΑ άρχισε να μειώνεται, κινούμενη στο 17,5% κατά μέσο όρο μέχρι το 2018 – 2,3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας. Η μείωση προήλθε από μεγάλες αυξήσεις των φυσικών στοιχείων ενεργητικού (κτίρια κλπ.) και των δαπανών έρευνας & ανάπτυξης. Παρά τη μείωση των περιθωρίων, η ΟΠΑ συνέχισε να αυξάνεται χάρη στην αύξηση των εσόδων. Από το 2012 μέχρι το 2018, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 70% (ή 9,1% ετησίως) στα 265 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα μειούμενα περιθώρια, η αύξηση αυτή τροφοδότησε μια αύξηση κατά 40% της ΟΠΑ, από τα 34,9 δισεκατομμύρια στα 46,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, η αύξηση των εσόδων αντιστάθμισε τη μείωση του περιθωρίου της ΟΠΑ.
Ο κίνδυνος αντιστροφής της τάσης αύξησης της ΟΠΑ ήταν ήδη υπαρκτός, και πλέον είναι μεγαλύτερος μετά από τη σοκαριστική ανακοίνωση του Κουκ. Στο σενάριο αύξησης των πωλήσεων κατά 2% το 2019 – που είναι μια λογική πρόβλεψη – η αύξηση της ΟΠΑ θα εξαλειφθεί εντελώς από την επιβράδυνση των εσόδων και τη σμίκρυνση του περιθωρίου της ΟΠΑ. Από το 17,5%, το περιθώριο της ΟΠΑ θα μειωθεί στο 17%, και η ΟΠΑ θα μειωθεί κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των πωλήσεων δεν συμβαδίζει πλέον με τη συμπίεση των περιθωρίων» λέει ο John Roe, επικεφαλής της ISS Analytics.
Η Apple θα μπορούσε να παραμείνει μια εξαιρετική επιλογή για αγορά της μετοχής της παρά τις στάσιμες πωλήσεις και την πτώση της ΟΠΑ, εάν ήταν πραγματικά φτηνή. Όμως, σύμφωνα με την ISS Analytics δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρά την πτώση της τιμής της μετοχής κατά 35%, «η αξία της Apple είναι πλήρως αποτιμημένη» λέει ο Roe, διότι η χρηματιστηριακή της αξία δεν έχει μειωθεί αρκετά για να αντανακλά τις πιο δυσοίωνες προοπτικές της εταιρείας.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με το μέγεθος της ΟΠΑ, η πτώση της τιμής της μετοχής της Apple δικαιολογείται πλήρως από την πτώση των θεμελιωδών τιμών. Αναμφίβολα, η Apple θα παραμείνει εξαιρετικά κερδοφόρα. Κινείται, όμως, σταδιακά προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.