Είναι χρήσιμες τελικά οι ετήσιες αξιολογήσεις υπαλλήλων;
- 29/07/2014, 18:25
- SHARE
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απαντά «όχι».
Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει τίποτα που να αγχώνει περισσότερο έναν υπάλληλο από την αίσθηση ότι δεν ελέγχει την επαγγελματική του πορεία μέσα στην εταιρεία και πως το μέλλον του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από κάποιον άλλο.
Προκείμενου κάποιος να πετύχει τους στόχους του πρέπει να είναι καθημερινά «βράχος» στο χώρο εργασίας στον οποίο κινείται, γνωρίζοντας πως έχει τον απόλυτο έλεγχο για να βελτιώσει την επίδοσή του, ανεξάρτητα με το πόσο κακά λειτουργεί το σύστημα γύρω του.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα από έρευνες που έγιναν στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ.
Πάρα πολλοί senior managers, θεωρούν άσκοπες τις αξιολογήσεις και δεν καταλαβαίνουν γιατί ο κόσμος αγχώνεται γύρω από αυτές, από την στιγμή που δε σημαίνουν απολύτως τίποτα, αφού δεν αντικατοπτρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα του καθένα.
Οι manager αυτοί έχουν αρκετά χρόνια εμπειρία, οπότε κατανοούν πως η αξιολόγηση είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που στο τέλος, εκφέρει λίγες, έως μηδαμινές, αλλαγές ως προς την επίδοση του προσωπικού.
Προφανώς όλα αυτά δεν είναι νέα, αφού ήδη από το 1965 κάποιες στατιστικές αναλύσεις που έγιναν από το Harvard business review, έδειξαν πως οι αξιολογήσεις δεν λειτουργούν θετικά για κανέναν. Παρόλα αυτά πάνω από το 93% των εταιρειών ακόμα τις διεξάγουν ετησίως.
Πρόσφατα, μια έρευνα με 3.000 υπαλλήλους σε αμερικάνικες εταιρείες έδειξε πως το 98% του προσωπικού θεωρεί ανούσιες τις αξιολογήσεις, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ήταν υπάλληλοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Το ίδιο έδειξε μια αντίστοιχη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ερωτώντες θεωρούν τις αξιολογήσεις μια άσκηση κατά την οποία επιλέγεις κουτάκια.
Ο λόγος που, ακόμα και σήμερα, οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν τις αξιολογήσεις, είναι η λανθασμένη νοοτροπία, ότι, οι υπάλληλοι πρέπει να ελέγχονται, οπότε οποιοσδήποτε υπάρχον τρόπος επιτρέπει να έχουν ένα «μπαμπούλα» πάνω από το κεφάλι τους, αρκεί, παρόλο που δεν συμβάλλουν όλοι με τον ίδιο τρόπο στην επιχείρηση και στα κέρδη.
Η ερώτηση είναι πώς μπορεί μια αξιολόγηση να γίνει χρήσιμη και για την εταιρεία και για τους υπαλλήλους;
Η εμμονή να γίνονται κάθε έτος είναι λανθασμένη. Η αξιολόγηση σας πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση. Ρωτήστε τι κάνετε σωστά και τι μπορεί να βελτιωθεί ώστε στο τέλος του χρόνου να μπορείτε να έχετε μια καθαρή εικόνα της εξέλιξής σας.
Η αξιολόγηση συνήθως είναι άσκοπη διότι γίνεται με αβάσιστα στοιχεία (μια ημέρα, κάποια στιγμή είπες/έκανες κάτι). Για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, συγκεκριμένη και με παραδείγματα πάνω από ένα ανά περίπτωση.
Κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις ως προς πως αισθάνονται οι συνάδελφοι για αυτό που είπατε/κάνατε κτλ.
Μην αρκεστείτε μόνο στο να ρωτάτε τους συναδέλφους σας. Ότι σχόλια σας γίνουν συζητήστε τα με το αφεντικό σας, έτσι ώστε να σας δώσει εργαλεία ή λύσεις για το πως μπορείτε να βελτιωθείτε.
Είναι η δική σας επαγγελματική καριέρα, αρπάξτε κάθε ευκαιρία να μάθετε πως τα πάτε και πόσο κοντά είστε στους εκάστοτε στόχους σας.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).
Διαβάστε ακόμη: