Είναι χρήσιμη η «κουβεντούλα στο ασανσέρ;»
- 03/02/2014, 10:57
- SHARE
Μπορεί η «φιλική» συζήτηση με τους ανωτέρους σας στο ασανσέρ ή το λόμπι της εταιρείας να σας βοηθήσει επαγγελματικά; - Τί πρέπει να αποφύγετε.
της Αν Φίσερ
Έχετε βρεθεί ποτέ σε κοινωνική εκδήλωση όπου κάποιος σας στρίμωξε και άρχισε να σας διηγείται την ιστορία της ζωής του; Αν ναι, και υποθέτοντας ότι η αντίδρασή σας ήταν να τον αποφύγετε, γνωρίζετε τι σημαίνει να είσαι μέσα στο ασανσέρ με κάποιον που προσπαθεί να αυτοπροβληθεί.
Αντιθέτως, «αν έχετε γνωρίσει κάποιον σε κάποιο πάρτι -ή γάμο, ή οπουδήποτε- και κανονίσατε να βγείτε για φαγητό, αυτό δεν συνέβη επειδή σας παρουσίασε καλά τον εαυτό του, αλλά επειδή βρήκατε κοινά σημεία επαφής. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι τόσο για μια επαγγελματική συνέντευξη, για μια συνάντηση στο ασανσέρ ή οπουδήποτε αλλού», λέει ο Στιβ Γιάστροου.
Ο Γιάστροου είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα με τίτλο Αφήστε την Πάρλα: Η Τέχνη της Αυτοσχέδιας Πειθούς. «Ένας προβαρισμένος λόγος, λέει, είναι καταδικασμένος να πέσει στο κενό, επειδή όλοι μας βομβαρδιζόμαστε με εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα κάθε μέρα, στον βαθμό που «όταν κάποιος διαισθάνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια παρλάτα, περνά σε αμυντική στάση»
Ακόμα πιο σημαντικό: «Αν δημιουργήσετε ένα μήνυμα πριν να γνωρίζετε ο,τιδήποτε για τον άλλον, πως είναι δυνατόν να γνωρίζετε τι ψάχνει; Είναι σαν να πετάς ένα βέλος μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο».
Διαβάστε ακόμη: Οδηγίες επιβίωσης στα…. «τοξικά» αφεντικά
Αντί να «ρουφήξετε όλο τον αέρα στο ασανσέρ μιλώντας για τον εαυτό σας», λέει, εξασκηθείτε στο να κεντρίσετε την περιέργεια του άλλου για να μάθει περισσότερα για εσάς. Πώς; Αρχίζοντας κουβέντα με θέμα αυτά που σκέφτεται ο άλλος. «Οι περισσότεροι υπεύθυνοι συνεντεύξεων ή διευθυντές που βρίσκονται στο ασανσέρ έχουν πολλή μεγαλύτερη έγνοια για τις ανάγκες της εταιρείας, για την επίτευξη των στόχων, παρά για να ακούσουν την ιστορία της ζωής σας», επισημαίνει ο Γιάστροου. «Οπότε στρέψτε τη συζήτηση εκεί. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε για αυτά που τους απασχολούν».
Για να το επιτύχετε αυτό πρέπει να είστε καλός ακροατής. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι επιτυχημένοι πωλητές ακούν πολύ περισσότερο παρά ομιλούν οι ίδιοι, και σε μια επαγγελματική συνέντευξη στην ουσία πλασάρετε τον εαυτό σας.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά
Στο βιβλίο του ο Γιάστροου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές αυτοσχεδιασμού που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί μπορεί να φανούν χρήσιμες σε επαγγελματικές καταστάσεις. Ένα παράδειγμα: «Οι ηθοποιοί που αυτοσχεδιάζουν ακούν προσεκτικά αυτά που λέει ο άλλος και χτίζουν πάνω τους. Έτσι δημιουργείται συνάφεια σε συζητήσεις».
Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αυτοσχεδιαστικά όντα και σπανίως σχεδιάζουν εκ των προτέρων τα λεγόμενά τους, αντίθετα τα προσαρμόζουν στη ροή της συζήτησης. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και στην κοινωνική δικτύωση, τόσο τη διαπροσωπική όσο και μέσω του διαδικτύου. «Κάντε μια συζήτηση, η οποία αρχικά να αφορά τον άλλον και από εκει μπορεί να κατευθυνθεί και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», λέει ο Γιάστροου.
Διαβάστε ακόμη: Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!