Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα ο χειρότερος πρόεδρος της σύγχρονης εποχής;
- 02/07/2014, 17:18
- SHARE
Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου - Πιο δημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων 70 ετών ο Ρέιγκαν.
Δυσαρεστημένοι φαίνονται οι Αμερικανοί πολίτες από τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, καθώς, δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον χαρακτηρίζουν ως τον… χειρότερο πρόεδρο της σύγχρονης εποχής, μπροστά ακόμη και από τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ!
Σε δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ στην οποία μετείχαν 1.446 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, το 33% δήλωσε ότι ο Ομπάμα είναι ο χειρότερος πρόεδρος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε με ποσοστό 28% ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Τζορτζ Γ. Μπους.
Ως καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων 70 ετών επελέγη από τους ερωτηθέντες ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρέιγκαν (1981-89) με ποσοστό 35%. Ακολουθούν στον κατάλογο ο Μπιλ Κλίντον με 18% και ο Τζον Φ. Κένεντι με 15%.
«Μεταξύ 12 προέδρων, σε διάστημα 69 ετών, η δημοτικότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται μαζί, με του Τζορτζ Γ. Μπους στο χαμηλότερο επίπεδο», εξήγησε ο Τιμ Μαλόι, ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Κουίνιπιακ.
Σχεδόν το 45% των ερωτηθέντων πιστεύουν σήμερα ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ θα ήταν καλύτερη εάν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2012 ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, ωστόσο ένα ποσοστό 38% θεωρεί ότι με τον Ρόμνεϊ στον Λευκό Οίκο τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.
Κατά παράδοση, οι πρόεδροι αντιμετωπίζουν έντονη κριτική όσο ασκούν ακόμη τα καθήκοντά τους, όμως η δημοτικότητά τους αυξάνεται μετά την αποχώρησή τους, όπως έγινε με τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο. Ορισμένοι όμως, όπως ο Μπιλ Κλίντον, παραμένουν πολύ δημοφιλείς μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας τους.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή μόνο το 13% των Αμερικανών θεωρεί ως τον χειρότερο πρόεδρο όλων των εποχών τον Ρίτσαρντ Νίξον.
Η ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (54%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ανεπαρκής. Μόνο το 40% εγκρίνει τους χειρισμούς της σε οικονομικά θέματα, πάντως ο ένας στους δύο (50%) δίνει «θετικό» βαθμό στην περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται.
Διαβάστε ακόμη: