Είναι πιθανό να δούμε σύντομα μεγάλες αντιδράσεις των καταναλωτών προς την τεχνητή νοημοσύνη;
- 16/09/2018, 15:28
- SHARE
Τα οφέλη που παράγει για την εργασία και την οικονομία η τεχνητή νοημοσύνη, είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Ωστόσο ελλοχεύει ένας σημαντικός κίνδυνος.
του Lucas Laursen
Η τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με μια τεράστια δημόσια αντίδραση, παρά τα οφέλη που προσφέρει σε μια σειρά τομέων, από την εξατομίκευση έως την παραγωγικότητα. Και αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να ενισχύσει τα ήδη υψηλά επίπεδα ανισότητας στη σημερινή κοινωνία.
Αυτή είναι η προειδοποίηση που ο φυσικός Jim Al-Khalili του Πανεπιστημίου του Surrey – ο οποίος εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Επιστημών – απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστημών.
«Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος δημόσιας αντίδρασης εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, ενδεχομένως παρόμοιας με εκείνη που είχαμε εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις πρώτες ημέρες της χιλιετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ήδη ένα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και εστιατόρια στην Κίνα «απέλυσαν» ρομπότ επειδή αποξένωναν τους πελάτες. Οι λιανικοί πωλητές προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις χωρίς να τρομάζει τους πελάτες.
Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πεδίο δραστηριότητας για τη βρετανική οικονομία. Πέρυσι, η PwC υπολόγισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 10% και θα αντιπροσωπεύει το 5% του συνολικού ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2030. Η έκθεση της PwC εκτιμά ότι περίπου το 80% της ανάπτυξης αυτής θα οφείλεται στη βελτιωμένη εξατομίκευση των προσφορών προς τους καταναλωτές και περίπου το 20% στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Στην ομιλία του στον Τύπο, ο Al-Khalili δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί το κοινό για να εμπλακούν οι πολιτικοί ηγέτες με την τεχνητή νοημοσύνη. «Θα χρειαστεί να θεσπιστούν κανονισμοί και αυτό ίσως συμβεί πολύ αργά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα, ενδεχομένως οδηγώντας σε αύξηση της ανισότητας στην κοινωνία».
Ελλείψει κανονιστικών ρυθμίσεων, πολλές εταιρείες προσφεύγουν σε ad hoc μέτρα, όπως η απόφαση των υπαλλήλων της Alphabet να μην ανανεώσουν μια σύμβαση για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς. Επανεξετάζουν επίσης τις πηγές δεδομένων κατάρτισης για ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον απόηχο κατηγοριών για την ύπαρξη εγγενών διακρίσεων βάσει φυλής και φύλου.
Ο Al-Khalili σημείωσε επίσης το ενδεχόμενο να διαταραχθεί η δομή των θέσεων εργασίας: «Μια σημαντική κυβερνητική επένδυση σε δεξιότητες και κατάρτιση είναι επιτακτική ώστε η αποδιοργάνωση να λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού».
Ο Al-Khalili, ο οποίος ειδικεύεται στην κβαντομηχανική, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια εκπομπή στο BBC με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη.