INFORM: Προτεραιότητα η ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων- υπηρεσιών
- 22/06/2021, 11:33
- SHARE
Στην αγορά της Ρουμανίας, αλλά και στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό εστιάζει η διοίκηση της INFORM, μέλος του ομίλου AUSTRIACARD.
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εισηγμένης, το 2020 ήταν ένα έτος πρόκληση σε επίπεδο πωλήσεων, ωστόσο, ο όμιλος επέλεξε να συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο μέσω εξαγορών, ενίσχυσης της εξαγωγικής παρουσίας στο εξωτερικό και ισχυροποίησης της θέσης του ως στρατηγικού συνεργάτη στον κλάδο των τραπεζών που έδειξε μεγάλη προθυμία στην υιοθέτηση των νέων ψηφιακών λύσεων.
«Το 2020 αρκετές εταιρείες ανέστειλαν τις εργασίες τους, προχώρησαν στην υιοθέτηση της τηλεργασίας και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Ο τζίρος του ομίλου μειώθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 6 εκατ. ευρώ από δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα και 4 εκατ. ευρώ από την δραστηριότητα στην Νιγηρία. Η αντιστάθμιση έγινε από τις εξαγορές στη Ρουμανία, την ανάπτυξη συνεργείων στον τραπεζικό τομέα, αλλά και από τη δημιουργία προϊόντων ψηφιακού μετασχηματισμού» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι τα EBITDA ενισχύθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ, διότι άλλαξε το μείγμα των πωλήσεων και δόθηκε ώθηση από τις νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της INFORM.
«Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκε η αγορά της Ελλάδας, ωστόσο, εδώ είδαμε ταχύτατη ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στους κλάδους του retail αλλά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ που όλο αυτό το διάστημα παρέμειναν κλειστά. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές περιορίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας και των αλλαγών που αυτή προξένησε στις παγκόσμιες αγορές. Ήταν μία κατάσταση εκτός των δυνατοτήτων μας».
Παρά τα εμπόδια που έφερε στο επιχειρείν ο covid-19, η πανδημία λειτούργησε και ως καταλύτης για την ταχύτερη επιβίβαση των εταιρειών στο βαγόνι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι πελάτες έδωσαν προτεραιότητα στην απόκτηση ψηφιακών λύσεων προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη μέρα.
Η αγορά της Ρουμανίας
Στη ρουμανική αγορά η INFORM είναι πολύ δυνατή στη διαχείριση εγγράφων δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες της χώρας για ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στα έγγραφα τους σε ψηφιακή μορφή. Είναι μια δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, υπάρχει η ευκαιρία ενίσχυσης των υφιστάμενων μεριδίων αγοράς και είναι ένας τομέας στον οποίο θα δοθεί ειδικό βάρος και τα επόμενα χρόνια.
Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν τη χρονιά που πέρασε κατά 1,4% λόγω της ενσωμάτωσης δύο νέων εταιρειών. Ειδικότερα, ο όμιλος απέκτησε το 80,59% στην NEXT DOCS και το 80% στην NEXT DOCS Confidential.
«Έχουμε επικεντρωθεί στο να ενισχύσουμε το μείγμα των πωλήσεων μας στη Ρουμανία καθώς αποτελεί μια αγορά που έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Μιλάμε για μικρότερη αύξηση πωλήσεων αλλά μεγαλύτερη αύξηση κερδών. Στην INFORM παρέχουμε integrated λύσεις και έχουμε μεγάλη κάλυψη δικτύου, ενώ είμαστε ανταγωνιστικοί σε τιμές συγκριτικά με το ρουμανικό ταχυδρομείο. Η Ρουμανία θεωρείται μηχανή ανάπτυξης του ομίλου καθώς κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το EBITDA σε δύο χρόνια. Παρά τις δυσκολίες αντεπεξήλθαμε και διατηρήσαμε την κερδοφορία στον όμιλο, μειώνοντας παράλληλα τον τραπεζικό δανεισμό κατά 1,4 εκατ. ευρώ».
Σημαντική εξέλιξη ήταν η πρόσφατη λήψη του έργου για την εκτύπωση των εισιτηρίων του μετρό της Ρουμανίας. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει και την παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις τράπεζες πέρα από την διαχείριση των εγγράφων.
Η στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες
Με εμπειρία 120 στο hardcopy η διοίκηση της INFORM αντιλαμβάνεται πως ο περιορισμός της εξάρτησης από το παραδοσιακό κομμάτι δραστηριοποίησης είναι μονόδρομος. Τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει συνέργειες με εταιρείες που εξειδικεύονται στα chatbots, τις υπηρεσίες αυτοματισμού με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης κ.α..
«Εμείς κάνουμε το business analysis και το implementation αυτών των λύσεων. Το ψηφιακό κομμάτι αγγίζει το 10% του τζίρου μας και σκοπεύουμε να το αυξήσουμε. Το 2020 υλοποιήθηκαν έργα σύμβασης 2 εκατ. ευρώ στον κλάδο λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού. Ακούμε την ανάγκη του πελάτη και του δίνουμε συνδυασμό λύσεων, π.χ. και chatbot και onboarding υπηρεσίες τις οποίες κανονικά θα αναγκαζόταν να αγοράσει από διαφορετικούς παρόχους. Είμαστε πολύ δυνατοί στο documents management και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών».
Για το 2021 το business plan της INFORM στηρίζεται σε τρεις άξονες: Διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ενίσχυση μεριδίων στις υφιστάμενες αγορές και επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού.
«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες. Ακούμε προσεκτικά τις τοπικές ομάδες και όταν δημιουργείται μία νέα ευκαιρία την αξιολογούμε. Πρόσφατα αποκτήσαμε και το 56,6% στην CLOUDFIN και θεωρούμε ότι είναι μια στρατηγική κίνηση που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσπαθούμε να δίνουμε διαρκώς νέα χαρακτηριστικά σε λύσεις που έχουμε ήδη εισαγάγει στους πελάτες μας. Για παράδειγμα, οι τράπεζες ζητούν πλέον video conference interaction, μια υπηρεσία που παλαιότερα αφορούσε συγκεκριμένους πελάτες και τώρα διευρύνεται».
Μεταξύ των θεμάτων που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση ήταν και η απόκτηση από την εταιρεία δικών της (ιδίων) μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018, με σκοπό τη διάθεσή τους στο πλαίσιο υλοποίησης της ως άνω υπό θέμα 12 απόφασης.
Η Γενική Συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση 300.000 δικών της μετοχών εντός του επομένου δωδεκαμήνου σε τιμή από € 0,62 έως € 3,00.