Ηνωμένο Βασίλειο: Άνοδος στις τιμές κατοικιών για 2ο μήνα – Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά

Ηνωμένο Βασίλειο: Άνοδος στις τιμές κατοικιών για 2ο μήνα – Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά
Photo: pixabay.com
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Nationwide Building Society.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας μια σταθεροποίηση στην αγορά μετά την πτώση του περασμένου έτους.

Η Nationwide Building Society κατέγραψε άνοδο 0,2% στις τιμές των κατοικιών τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν σταθερότητα στις τιμές, αλλά αυτές αυξήθηκαν, ανεβάζοντας τις τιμές κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα υψηλά επιτόκια των τελευταίων 16 ετών αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσιτότητα της αγοράς κατοικίας, ειδικά για όσους χρειάζονται στεγαστικό δάνειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, ξ Nationwide ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των αγοραστών που πληρώνουν με μετρητά. Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των συναλλαγών στις κατοικίες έχει μειωθεί περίπου 15% από τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία. Οι αγοραπωλησίες με στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ οι συναλλαγές από αγοραστές με μετρητά έχουν αυξηθεί κατά 5%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Nationwide, ένας δανειολήπτης με το μέσο εισόδημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αν αγοράσει ένα τυπικό ακίνητο πρώτης κατοικίας με προκαταβολή 20%, θα πρέπει να πληρώνει μηνιαία δόση στεγαστικού ίση με το 37% του μηνιαίου εισοδήματός του, σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: