Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών – Ανοίγει ο δρόμος για νέα μείωση επιτοκίων

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών – Ανοίγει ο δρόμος για νέα μείωση επιτοκίων
Photo: pixabay.com
Η αύξηση των μισθών υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, φέρνοντας την Τράπεζα της Αγγλίας πιο κοντά σε μια νέα μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε σημαντική επιβράδυνση τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι μέσες αποδοχές, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από το καλοκαίρι του 2022, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Η μείωση των μισθολογικών πιέσεων φέρνει την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) πιο κοντά σε μια πιθανή μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, αν και η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να οδηγήσει σε άμεση κίνηση. Η BOE διατήρησε μια προσεκτική προσέγγιση στις μειώσεις επιτοκίων, καθώς η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλότερη από το επίπεδο που θεωρείται συμβατό με τον στόχο του πληθωρισμού, ο οποίος είναι 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η ανεργία υποχώρησε στο 4,1%, καταγράφοντας μείωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 265.000, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Οι σταθερές επιδόσεις στην απασχόληση και τη δραστηριότητα της οικονομίας δημιουργούν έναν νέο προβληματισμό για την αύξηση των μισθών, καθώς υπάρχει κίνδυνος η επιβράδυνσή της να σταματήσει πριν επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

Οι μισθολογικές αυξήσεις εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής της BOE, με την επόμενη πιθανή μείωση των επιτοκίων να αναμένεται τον Νοέμβριο. Παράλληλα, οι αυξήσεις στις κρατικές συντάξεις, όπως η επικείμενη ενίσχυση κατά 460 λίρες, προστίθενται στις συζητήσεις γύρω από τα επιδόματα, καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ κοινωνικών παροχών και δημοσιονομικής σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: