IOBE: To Ελληνικό θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας
- 05/11/2014, 11:01
- SHARE
Η μελέτη εκτιμά ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2%.
Περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2031 θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι στο τέλος της περιόδου, το 2031, θα έχουν δημιουργηθεί ενδογενώς περίπου 63.000 νέες θέσεις εργασίας. Στις νέες αυτές θέσεις εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες που οφείλονται στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και δεν μπορούν να καταγραφούν από το υπόδειγμα με το οποίο γίνονται οι προσομοιώσεις.
Στη μελέτη αναφέρεται, επίσης, ότι με τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών του Ελληνικού στον ανάδοχο όταν υπογραφεί η σύμβαση αποφεύγεται η απώλεια περίπου 16.000 θέσεων εργασίας, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος της μεταβίβασης.
Ως εκ τούτου, η συνολική επίπτωση στην απασχόληση από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τις 70.000 νέες θέσεις εργασίας.
Συνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό πέραν των σημαντικών αλλά μη απτών επιδράσεων (αξιοπιστία πολιτισμός κλπ) αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2%, εκτιμά η μελέτη.
Στην παρουσίαση αποτελεσμάτων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, ως ποσοστιαίες αποκλίσεις των επιπέδων των αντιστοίχων μεγεθών, επιλεκτικά για ορισμένες χρονιές της περιόδου 2016-2031 στην επικαιροποιημένη μελέτη αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:
– Σταδιακά αλλά και σταθερά το ΑΕΠ ενισχύεται και στο τέλος της περιόδου προσομοίωσης, το έτος 2031, είναι κατά 1,5 υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το έργο.
– Οι επενδύσεις καθορίζονται κυρίως από το πρόγραμμα αλλά και ενδογενώς, ακολουθούν μια πιο ευμετάβλητη αλλά ισχυρά ανοδική τροχιά. Στο τέλος της περιόδου είναι κατά 2,5% υψηλότερες από το επίπεδο της βάσης.
– Η εξέλιξη της κατανάλωσης είναι πιο ομαλή γεγονός που συμβάλλει και στην ομαλότερη ανοδική διαδρομή που ακολουθεί και το ΑΕΠ.
– Η απασχόληση ενισχύεται σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του έργου.
– Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ακολουθούν παράλληλη ανοδική τροχιά. Στο τέλος της περιόδου είναι κατά 2,8% υψηλότερες από τη βάση.
– Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η πραγματοποίηση του επενδυτικού προγράμματος αξιοποίησης της περιοχής δίνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη χώρα προσέλκυσης μεγάλων αμέσων ξένων επενδύσεων.