Ιός mpox: Η έλλειψη εμβολίων απειλεί με παγκόσμια κρίση – Απροετοίμαστη η διεθνής κοινότητα

Ιός mpox: Η έλλειψη εμβολίων απειλεί με παγκόσμια κρίση – Απροετοίμαστη η διεθνής κοινότητα
epa11551534 A woman infected with mpox exits a tent at the Munigi Health Centre in Munigi, Democratic Republic of Congo on August 16, 2024. The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) warned that Europe is likely to see more imported cases due to the virus’s spread in several African nations after the World Health Organization declared the spread of mpox in Africa as a global health emergency. Mpox belongs to the same family of viruses as smallpox but causes milder symptoms like fever, chills and body aches. EPA/MOISE KASEREKA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Χωρίς ταχεία αντίδραση, η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες».

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υγειονομικής κρίσης καθώς μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη εδώ και μήνες, ενώ η χώρα δεν έχει στη διάθεσή της ούτε ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από τις καθυστερήσεις, την έλλειψη διεθνούς συντονισμού και τα χρηματοδοτικά εμπόδια που παρεμποδίζουν μια άμεση και αποτελεσματική αντίδραση.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τον οργανισμό Gavi, υπεύθυνο για την παγκόσμια διανομή εμβολίων, το Κονγκό δεν έχει ζητήσει επίσημα δωρεές εμβολίων μέχρι πρόσφατα, ενώ οι φαρμακευτικές αρχές της χώρας ενέκριναν την επείγουσα χρήση εμβολίων μόλις τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν προσφέρει δόσεις, ενώ ο συντονισμός μεταξύ των διεθνών οργανισμών και των δωρητών είναι κρίσιμος για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Gavi, Σάνια Νιστάρ, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση, ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δωρίσουν 50.000 δόσεις εμβολίων, με περισσότερα αποθέματα να είναι διαθέσιμα από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε άλλες χώρες αυξάνεται, και όπως προειδοποιεί ο Χαβιέρ Γκουζμάν, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής υγείας στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, χωρίς ταχεία αντίδραση, η ασθένεια θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια απειλή.

Η κατάσταση στο Κονγκό επιδεινώνεται περαιτέρω από την παράλληλη αντιμετώπιση πολλαπλών άλλων υγειονομικών κρίσεων, όπως η έξαρση της ιλαράς και μια ανθρωπιστική κρίση με 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στην περιοχή που πλήττεται από την επιδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: