ΙΟΒΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία

ΙΟΒΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία
Photo: DALL•E
Αρνητική εξέλιξη η μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε,

Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,1% για το 2024 και πως ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα μας θα «κλείσει» στο 3%  φέτος, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας,  η χώρα για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2% ή και περισσότερο θα πρέπει να να κάνει περισσότερα βήματα, την ώρα που σημειώνεται κόπωση και σε ό,τι αφορά τη μείωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη τη μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε, αν και επιδεινώθηκε περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Μάλιστα, τα στοιχεία που φέρνει το ΙΟΒΕ δείχνουν ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία των εξαγωγών της χώρας μας είναι χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η διαφαινόμενη αυτή εξάντληση της δυναμικής έχει επιφέρει εκ νέου στο επίκεντρο τη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μείγματος της ελληνικής οικονομίας και δη στις βασικές συνιστώσες του μείγματος αυτού, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως σημείωσε, η επιτάχυνση των επενδύσεων για την Ελλάδα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, προκειμένου η κόπωση που παρατηρείται στο μέτωπο της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας να μην επηρεάσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2024.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι:

  • Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ).
  • Πιο αργή μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, ειδικά σε εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας.
  • Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
  • Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού. Επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης.
  • Αγορά εργασίας: Βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
  • Σταδιακά σφιχτότεροι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραμένει στενή η φορολογική βάση στην Ελλάδα.
  • Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
  • Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.
  • Βραδύς ρυθμός κάλυψης του επενδυτικού κενού με χαμηλή τη συμβολή τομέων πλην των κατασκευών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: