Η υπ.Οικ. της Πορτογαλία απορρίπτει την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους
- 23/10/2013, 18:01
- SHARE
«Θα συνδυαστεί με απώλειες για τους πιστωτές όπως στην Ελλάδα», είπε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.
Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να γίνει στη χώρα της μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους η οποία θα συνδυαστεί με απώλειες για τους πιστωτές όπως έγινε στην Ελλάδα, λέγοντας πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν λύνει κανένα πρόβλημα».
«Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν λύνει κανένα πρόβλημα», δήλωσε η υπουργός ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής πριν προσθέσει ότι «η μη επιστροφή ενός μέρους του χρέους δεν είναι η οδός που θα πάρουμε για να βελτιώσουμε» την κατάσταση της Πορτογαλίας, μιας χώρας που δέχεται οικονομική βοήθεια.
«Είναι φυσικά μια δυνατή επιλογή, αλλά έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως έτσι οι Πορτογάλοι θα αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα βάσανα απ’ ό,τι με τη δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιούμε», εξήγησε η υπουργός.
Διαβάστε ακόμη: Άδοξο τέλος για τον «επίσκοπο της χλιδής»
«Αν αναλύσουμε αυτό που συνέβη στην άλλη χώρα που επιχείρησε να αναδιαρθρώσει το χρέος της (…) η κατάσταση επιδεινώθηκε», δήλωσε η υπουργός υπαινισσόμενη την Ελλάδα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν αποδεχθεί την άνοιξη του 2012 την παραγραφή χρέους άνω των 100 δισεκ. ευρώ για να δοθεί λίγο οξυγόνο στη χώρα, η οποία αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Η Αλμπουκέρκι υπερασπιζόταν ενώπιον των βουλευτών τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει εξοικονόμηση 3,9 δισεκ. ευρώ και επιπλέον εισπράξεις για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας το 2014 στο 4% του ΑΕΠ.
Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκή δήλωση ΦΠΑ;
Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας έχει ζητηθεί επανειλημμένα από τον Μάριο Σοάρες, πρώην πρόεδρο της χώρας που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο οποίος προέτρεψε την κεντροδεξιά κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.
Η Αργεντινή κήρυξε το Δεκέμβριο του 2001 στάση πληρωμών, τη σημαντικότερη στην ιστορία, για ποσό 100 δισεκ. δολαρίων. Το 2005 και το 2010 η χώρα αυτή κατέληξε σε μια συμφωνία με το σύνολο, σχεδόν, των ιδιωτών πιστωτών της για να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της «κουρεύοντάς» το κατά σχεδόν 70%.
Το χρέος της Πορτογαλίας, που πρόκειται να φθάσει φέτος στο 127,8% του ΑΕΠ πριν αρχίσει να μειώνεται το 2014, κρίθηκε «βιώσιμο» από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) των πιστωτών της που έδωσε στις αρχές Οκτωβρίου το πράσινο φως για να αποδεσμευθεί μια νέα δόση βοήθειας ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ.
Η Πορτογαλία θέλει να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με αυτόνομο τρόπο από τις αγορές στο τέλος του προγράμματος διεθνούς αρωγής τον Ιούνιο 2014.