ΗΠΑ: Απαιτούνται 80.000 στρατιώτες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους
- 14/11/2014, 11:18
- SHARE
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της συστράτευσης με τους τζιχαντιστές και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξετάζουν Βρετανία και ΗΠΑ.
«Θα χρειαστούμε περίπου 80.000 αξιόμαχα στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για να ανακτηθούν τα χαμένα εδάφη και τελικά η πόλη της Μοσούλης, ώστε να αποκατασταθεί ο έλεγχος των συνόρων με τη Συρία», δήλωσε χθες ενώπιον του Κονγκρέσου των ΗΠΑ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εκτίμησε πως τα εδάφη που έχουν κερδηθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους θα ανακτηθούν μόνο με στρατιωτικές δυνάμεις στο ιρακινό έδαφος και ανέφερε επίσης ότι η ικανοποίηση του αιτήματος για την μετακίνηση περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα συνέβαλε στο να δημιουργηθούν επιπλέον κέντρα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατευμάτων, τα οποία χαρακτήρισε απαραίτητα για την επικράτηση του διεθνούς συνασπισμού στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία εντείνουν τις προσπάθειες αναχαίτισης των υποψηφίων τζιχαντιστών που θέλουν να μεταβούν στη Συρία και το Ιράκ και να ταχθούν στο πλευρό του ΙΚ.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής οργάνωσης, επιτρέποντας την κατάσχεση των διαβατηρίων των υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εμποδίζοντας την επιστροφή στη βρετανικό έδαφος των ατόμων που πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.
«Έχουμε την πρόθεση να εισαγάγουμε σύντομα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νέες εξουσίες θα χορηγηθούν στην αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων αστυνομία για να μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση διαβατηρίων, να εμποδίζει τη μετακίνηση υπόπτων και την επιστροφή βρετανών πολιτών (τζιχαντιστών) στη χώρα με άλλον τρόπο, πέραν των όρων που θα τους έχουν επιβληθεί», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, από την Αυστραλία όπου βρίσκεται για την αυριανή Σύνοδο της G20.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η νέα νομοθεσία, η οποία θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, θα αποκλείσει την επιστροφή για διάστημα δύο ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ατόμων που έχουν πολεμήσει στη Συρία ή στο Ιράκ. Αυτή η απαγόρευση θα μπορεί να αρθεί εάν τα άτομα δεχθούν μία υπό όρους επιστροφή, με συνοδεία, δικαστική δίωξη και την ένταξη σε πρόγραμμα αναμόρφωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι, εάν καταστεί αναγκαίο για λόγους ταχύτητας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εισαγωγή της νέας νομοθεσίας χωρίς να ζητήσει εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου.
Η νέα νομοθεσία θα προβλέπει επίσης ότι «οι αεροπορικές εταιρείες που δεν τηρούν τις λίστες απαγόρευσης μετακινήσεων δεν θα έχουν την άδεια να προσγειωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι προτίθεται να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στις ρίζες της, στρεφόμενος κατά των εξτρεμιστών κληρικών στη Βρετανία και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του τζιχαντιστικού λόγου στο Ιντερνετ.
Οι βρετανικές αρχές υπολογίζουν ότι περί τους 500 Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Για το ίδιο ζήτημα οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό πως προτίθενται να στείλουν νομικούς συμβούλους σε χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προκειμένου να βοηθήσουν τα κράτη αυτά να ασκήσουν διώξεις κατά υπόπτων για τρομοκρατία που επιστρέφουν από μάχες στη Συρία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Χόλντερ, έργο των νομικών συμβούλων θα είναι να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ικανότητά τους στη διερεύνηση και δίωξη ξένων μαχητών. «Το προσωπικό αυτό θα παράσχει σημαντική υποστήριξη στους συμμάχους μας ώστε να τους βοηθήσουν στην άσκηση διώξεων κατά ατόμων που επιστρέφουν από περιοχές της Συρίας και εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε.
Η προσπάθεια αυτή θα περιλαμβάνει την αποστολή ενός περιφερειακού συμβούλου αντιτρομοκρατίας στα Βαλκάνια και εισαγγελέων σε 10 χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.
«Διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος βλέπει αμερικανική μελέτη
Για «διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάνει λόγο μελέτη του Ινστιτούτου Σπουδών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του Ινστιτούτου και του Προγράμματος στο Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος-εμπειρογνώμονας για θέματα διεθνών σχέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραθέτει στοιχεία απαντώντας στο ερώτημα «συνεργάζεται η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος;». Όπως τονίζει, «οι καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και τη μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επιχειρώντας επίσης να απαντήσει στον «ισχυρισμό ότι η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια στις επιθέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι».
Ο κ. Φίλιπς αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν «αρνηθεί σθεναρά συνενοχή με το ΙΚ» και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για «μια συστηματική επίθεση στη διεθνή φήμη της Τουρκίας».
Στην εκτενή παρουσίαση της μελέτης από μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Τουρκία και για να εκτιμήσουν την «αξιοπιστία των ισχυρισμών» και με βάση διεθνών πηγών και διεθνών ΜΜΕ, όπως τονίζεται, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραθέτει μια σειρά γεγονότων, μαρτυριών και δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία, «η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό, υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια, καθώς και ιατρική φροντίδα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει οικονομικά το ΙΚ μέσω της αγοράς πετρελαίου».