ΗΠΑ: Αποθέωση για τον Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών – Ποιος είναι ο 39χρονος υποψήφιος αντιπρόεδρος

ΗΠΑ: Αποθέωση για τον Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών – Ποιος είναι ο 39χρονος υποψήφιος αντιπρόεδρος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλον Μασκ θα δίνει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε μια θριαμβευτική είσοδο κατά τη διάρκεια της πρώτης βραδιάς του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, λαμβάνοντας ένα δυνατό χειροκρότημα από τους πιστούς του κόμματος.

Ο Τραμπ μπήκε στο Fiserv Forum στο κέντρο του Μιλγουόκι με έναν παχύ επίδεσμο στο αυτί, ενώ το πλήθος φώναζε «Fight! Fight! Fight» και σήκωσε τις γροθιές του, μια αναφορά στην αντίδρασή του τις στιγμές μετά τον τραυματισμό του.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος ξεστόμισε τις λέξεις «Σας ευχαριστώ» και εγκαταστάθηκε σε ένα θεωρείο με μερικά από τα παιδιά του και τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, την επιλογή του Τραμπ για υποψήφιο σύντροφο που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο Τραμπ πρόκειται να αποδεχθεί επισήμως το χρίσμα του κόμματος σε μια ομιλία σε ώρα αιχμής την Πέμπτη και θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το τετραήμερο συνέδριο άρχισε λιγότερο από 48 ώρες αφότου ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, σκοτώνοντας έναν υποστηρικτή. Ο ένοπλος έπεσε νεκρός και τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ο Βανς, 39 ετών, ήταν σφοδρός επικριτής του Τραμπ το 2016, αλλά έκτοτε έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του πρώην προέδρου, υιοθετώντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη απάτη.

Ο Βανς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους βασικούς υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά μένει να δούμε αν μπορεί να διευρύνει την απήχηση του ψηφοδελτίου.

Συμμερίζεται την επιθετική προσέγγιση του Τραμπ στην πολιτική και οι συντηρητικές δηλώσεις του σε θέματα όπως η άμβλωση θα μπορούσαν να απωθήσουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, ο Βανς εμφανίστηκε στο χώρο του συνεδρίου με τη σύζυγό του Ούσα, σφίγγοντας τα χέρια και αγκαλιάζοντας τους αντιπροσώπους που κατέκλυσαν το ζευγάρι. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο συνέδριο την Τετάρτη.

Η αντίδραση Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κοινή Βάση Andrews στο Μέριλαντ ότι ο Βανς είναι «κλώνος του Τραμπ στα θέματα», ενώ άλλοι Δημοκρατικοί επέκριναν το ιστορικό του Βανς σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του στο Fox News το βράδυ της Δευτέρας, ο Βανς δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του Τραμπ ότι κάθε πολιτεία θα πρέπει να αποφασίζει μόνη της αν θα επιτρέπει τις αμβλώσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στενή κούρσα μεταξύ του Τραμπ, 78 ετών, και του Μπάιντεν, 81 ετών, αν και ο Τραμπ προηγείται σε αρκετές πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν τις εκλογές.Ο Τραμπ δεν έχει δεσμευτεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών σε περίπτωση που χάσει.

Ο επικεφαλής του κύριου super PAC που συγκεντρώνει χρήματα για την υποστήριξη της εκστρατείας του Τραμπ, ο Τέιλορ Μπάντοβιτς, δήλωσε στο X ότι η MAGA Inc είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ σχεδιάζει να δωρίζει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα σε ένα νέο super PAC υπέρ του Τραμπ, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν τις προθέσεις του. Ο Μασκ υποστήριξε τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο Τραμπ δήλωσε ότι αναθεωρεί την ευχαριστήρια ομιλία του για να δώσει έμφαση στην εθνική ενότητα, αντί να τονίσει τις διαφορές του με τον Μπάιντεν.

«Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ στον Washington Examiner.

Η ημέρα ξεκίνησε με μία ακόμη από τις πρόσφατες νομικές νίκες του Τραμπ, όταν η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον απέρριψε τις ομοσπονδιακές κατηγορίες που τον κατηγορούσαν ότι διατήρησε απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ πρόκειται να καταδικαστεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για την προσπάθειά του να συγκαλύψει την πληρωμή χρημάτων για την απόκρυψη της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς τις εβδομάδες πριν από την εκλογική του νίκη το 2016.

Όμως οι άλλες δύο κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για ομοσπονδιακές κατηγορίες στην Ουάσινγκτον και για πολιτειακές κατηγορίες στην Τζόρτζια -και οι δύο σχετίζονται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020- καθυστερούν και θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τον Ιούλιο ότι είχε ασυλία για πολλές από τις επίσημες πράξεις του ως πρόεδρος.

Τα μηνύματα για τη βία

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ άλλαξε αμέσως τη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία είχε επικεντρωθεί στο αν ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αποσυρθεί λόγω ανησυχιών για την ηλικία και την οξύτητά του μετά την αποτυχημένη εμφάνιση στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου.

Σχεδόν δύο δωδεκάδες συνάδελφοι του Μπάιντεν στο Κογκρέσο τον κάλεσαν να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και να επιτρέψει στο κόμμα να επιλέξει άλλον σημαιοφόρο.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον Τραμπ.

Έχοντας εδραιώσει τον έλεγχο του κόμματος, ο Τραμπ θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία να δώσει ένα ενωτικό μήνυμα ή να ζωγραφίσει ένα σκοτεινό πορτρέτο ενός έθνους που πολιορκείται από μια διεφθαρμένη αριστερή ελίτ, όπως έχει κάνει κατά καιρούς στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τραμπ απειλή για τη δημοκρατία των ΗΠΑ, σχόλια που, σύμφωνα με ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, συνέβαλαν στην καλλιέργεια της ατμόσφαιρας που προκάλεσε τους πυροβολισμούς, παρόλο που οι αρχές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας.

Μετά τους πυροβολισμούς του Σαββάτου, ο Μπάιντεν προσπάθησε να ρίξει τη θερμοκρασία μετά από μήνες έντονης πολιτικής ρητορικής.”

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στο NBC News τη Δευτέρα, ο ίδιος είπε ότι ήταν «λάθος» να πει στους δωρητές την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «καιρός να βάλουμε τον Τραμπ στο στόχαστρο», αλλά σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει συχνά εμπρηστικές λέξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com