ΗΠΑ: Δεκάδες οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν – Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

ΗΠΑ: Δεκάδες οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν – Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Η Αμερική μετρά τις πληγές της καθώς συνεργεία μάχονται για την αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης μετά από μια από τις χειρότερες καταιγίδες της σύγχρονης εποχής.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χέλεν από τις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες. Η Χέλεν, ένας τυφώνας κατηγορίας 4, χτύπησε τη βορειοδυτική Φλόριντα με ανέμους που έφταναν τα 225 χλμ/ώρα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους και επιχειρήσεις.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, ωστόσο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καταναλωτές στη Νότια Καρολίνα και 730.000 στην Τζόρτζια εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι. Η καταστροφή είναι τεράστια, με πολλούς κατοίκους να έχουν χάσει τα σπίτια τους και οι δρόμοι να παραμένουν αδιάβατοι λόγω των κατολισθήσεων και των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη θλίψη του για τις απώλειες, ενώ δήλωσε ότι η ανάκαμψη από την καταστροφή αυτή θα απαιτήσει χρόνο και τεράστιες προσπάθειες. «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και δύναμη.

Στο Σένταρ Κι της Φλόριντα, ένα μικρό νησί μερικών εκατοντάδων κατοίκων, οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τις στέγες πολλών σπιτιών, ενώ πολλές περιοχές πλημμύρισαν ολοκληρωτικά. Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, δήλωσε ότι η καταιγίδα ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν πλήξει ποτέ τη δυτική πλευρά της πολιτείας του, ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες αποκατάστασης θα συνεχιστούν μέρα και νύχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Πολλές περιοχές παραμένουν αδιάβατες λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών και των τεχνικών. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές στην κανονικότητα.

Μετά την καταστροφή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA) ενεργοποιήθηκε άμεσα, συντονίζοντας τις προσπάθειες ανακούφισης και την αποστολή πόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα. Στήνονται καταφύγια για τους αστέγους, ενώ παράλληλα, οι τοπικές αρχές καταγράφουν τις ζημιές για να οργανωθούν προγράμματα αποζημιώσεων και αποκατάστασης.

Παρά τις δυσκολίες, το ηθικό των συνεργείων παραμένει υψηλό, με την ελπίδα να μπορέσουν σύντομα να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση και να αποκαταστήσουν τις βασικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές.

(Φώτο αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: