ΗΠΑ εναντίον Google: Ξεκινά η μεγάλη δίκη για τη διαδικτυακή διαφήμιση

ΗΠΑ εναντίον Google: Ξεκινά η μεγάλη δίκη για τη διαδικτυακή διαφήμιση
epa10856932 A view of Google offices in New York, New York, USA, 12 September 2023. The United States Department of Justice, along with a number of states, has sued Google over allegations that the company has used it massive influence to limit competition in the search engine market. The trial, which starts this week, is the first monopoly trial in over 20 years. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υπόθεση η οποία έχει στρέψει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της τεχνολογικής εταιρείας.

Η μητρική της Google, Alphabet, θα αντιμετωπίσει τους εισαγγελείς του αντιμονοπωλιακού τμήματος των ΗΠΑ τη Δευτέρα, σε μια δική στην οποία το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η τεχνολογική εταιρεία παρεμπόδισε τον ανταγωνισμό στην τεχνολογία διαδικτυακής διαφήμισης.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Google κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική υποδομή που χρηματοδοτεί τη ροή ειδήσεων και πληροφοριών σε ιστοσελίδες, μέσω περισσότερων από 150.000 πωλήσεων διαδικτυακών διαφημίσεων κάθε δευτερόλεπτο.

Η υπόθεση είναι πολύ σημαντική για τις προσπάθειες των αμερικανικών αντιμονοπωλιακών αρχών να αμφισβητήσουν τις φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές των λεγόμενων εταιρειών Big Tech.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Google ενεπλάκη σε ένα πολύπλοκο σχέδιο για την κυριαρχία των εργαλείων διαφήμισης σε ιστοσελίδες, μέσω εξαγορών, περιορισμών σχετικά με το πώς οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της και υποτιθέμενων χειραγωγήσεων των δημοπρασιών διαφημίσεων.

Η Google αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι παρερμηνεύουν τις νόμιμες προσπάθειές της να αναπτύξει την τεχνολογία της και να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εισαγγελείς παραβλέπουν το πώς η αγορά ψηφιακής διαφήμισης έχει μετατοπιστεί προς εφαρμογές και συνδεδεμένη τηλεόραση, όπου η Google αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό.

Εάν η Δικαστής της Περιφέρειας των ΗΠΑ, Λεόνι Μπρινκέμα, διαπιστώσει ότι η Google παραβίασε τον νόμο, θα εξετάσει αργότερα το αίτημα των εισαγγελέων να την αναγκάσουν να πουλήσει, τουλάχιστον, το Google Ad Manager, μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει τον διακομιστή διαφημίσεων της Google για εκδότες και το δίκτυο διαφημίσεών της.

Σύμφωνα με έρευνα του αναλυτή μετοχών Wedbush, τα εργαλεία διαφημιστικής τεχνολογίας της Google αντιπροσώπευαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 11% των συνολικών εσόδων της εταιρείας το 2020 και περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ή το 2,6%, των λειτουργικών κερδών εκείνη τη χρονιά.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, θα περιλαμβάνει μαρτυρίες από τη Google και ανταγωνιστές στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης, όπως οι Trade Desk και Comcast, καθώς και εκδότες όπως οι News Corp και Gannett, οι οποίοι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ζημιώθηκαν από τις πρακτικές της Google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: