ΗΠΑ για Βόρεια Μακεδονία: Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

ΗΠΑ για Βόρεια Μακεδονία: Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία
epa07930263 (FILE) - Workers clean the windows of the offices of the European Union decorations with EU and Macedonian flags in Skopje, North Macedonia, 26 February 2019 (reissued 18 October 2019). EU leaders have delayed the decision for accession talks with North Macedonia and Albania for the third time as they gathered in Brussels for a two-day summit dominated by Brexit talks. EPA/NAKE BATEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μητσοτάκης προς νέα ηγεσία Β. Μακεδονίας: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της χώρας.

Διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, αναπληρωτή υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως μεταδίδει το ertnews.

Ο αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως “η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Οτι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιστέψτε με, είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης προς νέα ηγεσία Β. Μακεδονίας: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος, όσο αμφισβητείται η Συμφωνία για την ονομασία της χώρας

Νέο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας, για την ονομασία της χώρας τους, τότε ο ευρωπαικός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός», έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Φλώρινα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

“«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε:”Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: