ΗΠΑ: Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει για ιστορική διάσπαση της Google

ΗΠΑ: Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει για ιστορική διάσπαση της Google
Jakarta, Indonesia - March 18, 2023: Close up of Google sign is seen in its office building in Jakarta Indonesia. Google is an American multinational technology company. Photo: Shutterstock
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την πιο σημαντική κίνηση κατά μονοπωλιακών πρακτικών τεχνολογικών κολοσσών, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσπασης της Google.

Σε μια ιστορική κίνηση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της τεχνολογίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει στην Google τη διάσπαση τμημάτων των δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με την κατάθεση του υπουργείου σε ομοσπονδιακό δικαστή, η διάσπαση αυτή θα στοχεύει στη μείωση της ζημιάς που έχει προκληθεί από τη μονοπωλιακή κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης. Αν η πρόταση προχωρήσει, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αντιμονοπωλιακές διασπάσεις στην ιστορία.

Στην κατάθεσή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι ο δικαστής θα μπορούσε να διατάξει την Alphabet, μητρική της Google, να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των αποτελεσμάτων αναζήτησης και των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η υπηρεσία εξετάζει συμπεριφορικά και διαρθρωτικά μέτρα που θα εμπόδιζαν την Google από το να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome και το Android για να αποκτήσει πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις μονοπωλιακές πρακτικές της Google, οι οποίες περιλαμβάνουν παράνομες συμφωνίες διανομής που έκαναν τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη επιλογή στα smartphones και τα προγράμματα περιήγησης. Παράλληλα, η κυριαρχία της στις διαφημίσεις αναζήτησης και τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο.

Η Google από την πλευρά της χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου «ριζοσπαστική», υποστηρίζοντας ότι θα έχει «σημαντικές ακούσιες συνέπειες» για τους καταναλωτές και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια αυτή αποτελεί την πιο σημαντική απόπειρα κατά μονοπωλιακών πρακτικών στον κλάδο της τεχνολογίας από την αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασης της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.

Παρόλο που οι νομικές διαδικασίες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ειδικοί όπως ο Ντάνιελ Ιβς της Wedbush Securities θεωρούν ότι μια διάσπαση της Google παραμένει απίθανη σε αυτό το σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: