ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τον «πόλεμο» στο TikTok – «Απειλή για την εθνική ασφάλεια»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τον «πόλεμο» στο TikTok – «Απειλή για την εθνική ασφάλεια»
ANKARA, TURKIYE - APRIL 20 : In this photo illustration, logo of Tiktok is displayed on mobile phone screen in front of flag of United States, in Ankara, Turkiye on April 20, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Εκτεταμένες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτησία της ByteDance στο TikTok.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από ομοσπονδιακό εφετείο αργά την Παρασκευή να διατηρήσει νόμο του Απριλίου που απαιτεί από την ByteDance με έδρα την Κίνα να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ έως τις 19 Ιανουαρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι η -υπό κινεζική ιδιοκτησία- πλατφόρμα αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω της πρόσβασής του σε τεράστια προσωπικά δεδομένα Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να χειραγωγήσει κρυφά τις πληροφορίες που κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει.

«Η σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας που συνιστά το TikTok είναι πραγματική. Το TikTok παρέχει στην κινεζική κυβέρνηση τα μέσα για να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με δύο κύριους τρόπους: τη συλλογή δεδομένων και τη συγκεκαλυμμένη χειραγώγηση του περιεχομένου» ανέφερε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Αμερικανικό Εφετείο της Περιφέρειας Κολούμπια να απορρίψει τις αγωγές της TikTok, της μητρικής εταιρείας ByteDance και μιας ομάδας δημιουργών της πλατφόρμας που επιδιώκουν να μπλοκάρουν το νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι θα μοιραζόταν ποτέ δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την Κίνα ή ότι χειραγωγεί τα αποτελέσματα των βίντεο

«Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ποτέ αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της, ακόμη και όταν το Κογκρέσο ψήφισε αυτόν τον αντισυνταγματικό νόμο. Σήμερα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτό το πρωτοφανές βήμα, ενώ κρύβεται πίσω από μυστικές πληροφορίες» ανέφερε η εταιρεία ως απάντηση στο αμερικανικό υπουργείο.

Η κατάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης περιγράφει λεπτομερώς εκτεταμένες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτησία της ByteDance στο TikTok.

«Η μακροπρόθεσμη γεωπολιτική στρατηγική της Κίνας περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την προ-τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αναπτύξει σε κατάλληλες στιγμές», ανέφερε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε σε ξεχωριστή δήλωση ότι δεν είχε πληροφορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των αμερικανών χρηστών του TikTok, αλλά δήλωσε ότι ο κίνδυνος αυτής της πιθανότητας ήταν πολύ μεγάλος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν μέχρι ο ξένος αντίπαλός τους να προβεί σε συγκεκριμένες επιζήμιες ενέργειες προτού αντιδράσουν σε μια τέτοια απειλή» σημείωσε η έκθεση.

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση κατέθεσε επίσης ένα διαβαθμισμένο έγγραφο στο δικαστήριο, στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς πρόσθετες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτησία του TikTok από την ByteDance, καθώς και ευρύτερες δηλώσεις από το FBI, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ByteDance δήλωσε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι ο πηγαίος κώδικας του TikTok περιείχε 2 δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη επανεξέταση.

Ο νόμος που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου, δίνει στη ByteDance προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου για να πουλήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι θέλει να δει την ιδιοκτησία με βάση την Κίνα να τερματίζεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά όχι την απαγόρευση του TikTok.

Το υπουργείο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα που προέβαλε ΤΟ TikTok, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης της Πρώτης Τροπολογίας των Αμερικανών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή σύντομων βίντεο, λέγοντας ότι ο νόμος αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όχι ομιλίας, και αποσκοπεί στην ικανότητα της Κίνας να εκμεταλλεύεται το TikTok για να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών.

Οι χρήστες του TikTok έχουν «πολυάριθμες άλλες γνωστές πλατφόρμες», όπως το YouTube, το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το X, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της TikTok για την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών ήταν ανεπαρκές, λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία της εταιρείας δεν ήταν αρκετή εν μέρει επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται την ByteDance και στην «έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ότι είχε είτε τους πόρους είτε την ικανότητα να πιάσει τις παραβιάσεις».

Το εφετείο θα διεξαγάγει προφορικές αγορεύσεις σχετικά με τη νομική αμφισβήτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, θέτοντας το ζήτημα της τύχης του TikTok στις τελευταίες εβδομάδες των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ έχει προσχωρήσει στο TikTok και δήλωσε τον Ιούνιο ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την απαγόρευση του TikTok. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία είναι έτοιμη να γίνει υποψήφια των Δημοκρατικών, προσχώρησε στο TikTok αυτή την εβδομάδα.

Ο νόμος απαγορεύει στα καταστήματα εφαρμογών, όπως η Apple και η Google της Alphabet, να προσφέρουν το TikTok και απαγορεύει στις υπηρεσίες φιλοξενίας στο διαδίκτυο να υποστηρίζουν το TikTok, εκτός εάν εκποιηθεί από την ByteDance.

Με αφορμή τις ανησυχίες των Αμερικανών νομοθέτων ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών ή να τους κατασκοπεύει με την εφαρμογή, το Κογκρέσο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το μέτρο μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com