ΗΠΑ: Η mega μείωση των επιτοκίων της Fed πριν τις εκλογές – Οι αντιδράσεις της Χάρις και του Τραμπ

ΗΠΑ: Η mega μείωση των επιτοκίων της Fed πριν τις εκλογές – Οι αντιδράσεις της Χάρις και του Τραμπ
epa11513501 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks to reporters after the Fed once again refrained from raising interest rates following its two-day conference at the Federal Reserve in Washington, DC, USA, 31 July 2024. Policymakers are widely expected to begin cutting interest rates later in 2024. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στο 2024.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε την Τετάρτη μια αναμενόμενη σειρά μειώσεων των επιτοκίων με μια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είχε ως στόχο να δείξει τη δέσμευση των φορέων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν ένα χαμηλό ποσοστό ανεργίας τώρα που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.

«Κάναμε μια καλή ισχυρή αρχή και είμαι πολύ ικανοποιημένος που το κάναμε», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου αφού η Fed, σημειώνοντας την αυξημένη εμπιστοσύνη της ότι η μάχη της χώρας με τον υψηλό πληθωρισμό έχει τελειώσει, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος 4,75%-5,00%. «Η λογική αυτού τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη διαχείρισης κινδύνου ήταν σαφής».

Τόσο ξεκάθαρη μάλιστα που ο Πάουελ, ο οποίος υπερασπίζεται την πολιτική με βάση τη συναίνεση από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της Fed το 2018, είδε την πρώτη διαφωνία από διοικητή της Fed από το 2005, όταν η Μισέλ Μπάουμαν ψήφισε κατά της απόφασης υπέρ μιας μικρότερης μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας – απόδειξη, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, του κινήτρου του να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης της Fed με επιτακτικό τρόπο.

Ο Πάουελ αποκάλεσε την κίνηση «αναβαθμολόγηση» για να ληφθεί υπόψη η απότομη μείωση του πληθωρισμού από πέρυσι- σημείωσε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά η κεντρική τράπεζα θέλει να προλάβει και να αποτρέψει τυχόν εξασθένηση της αγοράς εργασίας- οι αναλυτές είδαν ένα νεύμα σε αυτό που αποτελεί γενικότερο στόχο του να αποφύγει να διαπραγματευτεί άσκοπα την αύξηση της ανεργίας για να επιτύχει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

«Μια ήπια προσγείωση είναι εφικτή, η οποία θα σφραγίσει την κληρονομιά του ως προέδρου της Fed», δήλωσε η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

Εκτός από την έγκριση της μείωσης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προέβλεψαν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, αν και προειδοποίησαν ότι οι προοπτικές τόσο μακριά στο μέλλον είναι αναγκαστικά αβέβαιες.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και μια αναγνώριση της αυξανόμενης άνεσης της Fed με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να χαλαρώνει προς τον στόχο της. Επί του παρόντος βρίσκεται περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτόν.

Χάρις και Τραμπ

Παρά το γεγονός ότι ήρθε μόλις επτά εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η απόφαση της Fed προκάλεσε μια αρκετά υποτονική αντίδραση, αρχικά τουλάχιστον, από τους υποψήφιους προέδρους.

Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, χαρακτήρισε τη μείωση των επιτοκίων «ευπρόσδεκτη είδηση» για τους Αμερικανούς.

«Γνωρίζω ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων», ανέφερε σε δήλωσή της.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως πρόεδρος διόρισε πρώτος τον Πάουελ για να ηγηθεί της Fed, δήλωσε ότι το μέγεθος της μείωσης υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Αν το μειώσουν τόσο πολύ, αν υποθέσουμε ότι δεν παίζουν απλώς πολιτική, η οικονομία θα ήταν πολύ κακή», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Ο Πάουελ, ωστόσο, δήλωσε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή, με πολλούς δείκτες της αγοράς εργασίας, όπως οι αιτήσεις ανεργίας και ακόμη και το σημερινό ποσοστό ανεργίας 4,2%, να μην βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Αλλά έκανε νεύμα στα ίδια ζητήματα που θέτουν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές με τον πληθωρισμό: Ότι χρειάζεται χρόνος για να έχουν αντίκτυπο οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική και ότι, μεταξύ των ανεπίσημων πληροφοριών από τις εταιρείες και των επιβραδυνόμενων ρυθμών προσλήψεων, οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι έπρεπε να προλάβουν την περαιτέρω αδυναμία της αγοράς εργασίας, όπως ακριβώς άλλοι έχουν υποστηρίξει τη γρήγορη δράση για την αποτροπή του πληθωρισμού.

«Υπάρχει η σκέψη ότι ο χρόνος για να στηρίξουμε την αγορά εργασίας είναι όταν είναι ισχυρή και όχι όταν αρχίζουν να εμφανίζονται απολύσεις», δήλωσε ο Πάουελ.

Η επόμενη μέρα

Η Fed είχε διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τερμάτισε μια 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που είχε ως στόχο να ελέγξει την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2022 σε υψηλό 40 ετών.

Ο Πάουελ αρνήθηκε να κηρύξει τη νίκη σε αυτό το μέτωπο, αλλά δήλωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο της Fed για το 2% και ότι οι συνθήκες εργασίας συνάδουν με τον άλλο στόχο της κεντρικής τράπεζας για μέγιστη απασχόληση.

Οι έμποροι προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων κινήθηκαν για να τιμολογήσουν ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση από ό,τι προβλέπει η Fed, με το επιτόκιο πολιτικής να αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί στο εύρος 4,00%-4,25% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η Fed έκλεισε την παύση με ένα κτύπημα. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει άλλες 50 μονάδες βάσης μειώσεων φέτος. Αυτό ήταν αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Μπράιαν Τζάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management.

Ο πληθωρισμός, βάσει του προτιμώμενου μέτρου της Fed, βρίσκεται σήμερα περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδο του 2% και οι νέες οικονομικές προβλέψεις δείχνουν τώρα ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα μειωθεί στο 2,3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα μειωθεί στο 2,1% μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 4,4% και να παραμείνει εκεί μέχρι το 2025. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 2,1% έως το 2024 και 2% το επόμενο έτος, όπως και στον τελευταίο γύρο προβλέψεων που εκδόθηκε τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com