ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»
- 22/08/2014, 11:06
- SHARE
Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εκτιμά πως η απειλή των τζιχαντιστών «μεταμορφώνει» την τρομοκρατία και δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς επιθέσεις στη Συρία.
«Tο “Ισλαμικό Κράτος” ξεπερνά τα όσα εμείς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα», δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, μία ημέρα μετά την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει από τους τζιχαντιστές που, όπως αναφέρουν στο αποτρόπαιο βίντεο του αποκεφαλισμού του, ενέργησαν σε αντίποινα για την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.
«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Χάγκελ. Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.
Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χάγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε».
«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε», επεσήμανε ο Χέιγκελ.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, είπε πως θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Ο Αμερικανός επιτελάρχης είπε ευθέως ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία.
«Στην ερώτησή σας, αν η οργάνωση μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να γίνει δράση κατά των στελεχών του που βρίσκονται στη Συρία η απάντηση είναι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι Ευρωπαίοι ή και οι Αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.
Περίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν εισέλθει στη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης εδώ εκεί περισσότερο από τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός Αμερικανών», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που μετέβησαν ή προσπάθησαν να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν είναι περίπου 100 τζιχαντιστές.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών Αμερικανών που επισκέφτηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χάρφ. «Δεν μπορούν να είναι όλοι εκεί», είπε η Χάρφ χωρίς να θέλει να δώσει μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) ή άλλες υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία.
Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει, ή προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο, δεν εντοπίζει οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα για μια πιθανή αμερικανική τζιχάντ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη και μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 89 εξόδους εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.
Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε να περιορίσει την νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ στην προστασία των Αμερικανών διπλωματών και των πολιτών που είναι σε άμεση απειλή. Ακόμα και μετά το φρικιαστικό τρόπο που δολοφονήθηκε ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, ο Ομπάμα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη στρατιωτική εμπλοκή του είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί μια κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον των ακραίων τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για να αναλάβει πρόσθετες δράσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του Iσλαμικού Κράτους αν αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε ο Μπεν Ρόουντς ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.
Διαβάστε ακόμη:
Ομπάμα: «Θα αφαιρέσουμε τον καρκίνο του Ισλαμικού Κράτους»
Λύτρα 100 εκατ. ευρώ ζητούσαν οι απαγωγείς του Τζέιμς Φόλεϊ
Τον εκτελεστή του Τζέιμς Φόλεϊ αναζητούν στη Βρετανία
Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ
Διεθνής αποτροπιασμός για το βίντεο αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ