ΗΠΑ: Ο Τραμπ κλείνει την… κάνουλα για το ιρανικό πετρέλαιο στο Ιράκ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κλείνει την… κάνουλα για το ιρανικό πετρέλαιο στο Ιράκ
epa01905431 (FILE) An oil worker under an oil well as he checks the oil pumping equipment at Gudong oil field which is a part of China's Shengli oil field, 09 November 2007. As the US dollar hit a new low against euro, oil prices globally went up and hit new highs 21 October 2009, soaring to USD 80.05 per barrel, the highest prize so far for the year. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ ανακάλεσε το Σάββατο μια παρέκκλιση που επέτρεπε στο Ιράκ να πληρώνει το Ιράν για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόφαση να αφήσει την εξαίρεση του Ιράκ να λήξει με τη λήξη της «διασφαλίζει ότι δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν κανέναν βαθμό οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής ανακούφισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία του Τραμπ κατά του Ιράν έχει στόχο «να τερματίσει την πυρηνική του απειλή, να περιορίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και να το σταματήσει από το να υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες».

Ο Τραμπ αποκατέστησε τη «μέγιστη πίεση» στο Ιράν σε μια από τις πρώτες του ενέργειες μετά την επιστροφή του στο αξίωμα τον Ιανουάριο. Κατά την πρώτη του θητεία, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μια πολυεθνική συμφωνία για την αποτροπή του Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να απομονώσει το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία και να εξαλείψει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, προκειμένου να επιβραδύνει την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.

Το Ιράν αρνείται την επιδίωξη πυρηνικών όπλων και λέει ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό.

Για το Ιράκ, το τέλος της παρέκκλισης «παρουσιάζει προσωρινές επιχειρησιακές προκλήσεις», δήλωσε ο Φαρχάντ Αλααελντίν, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί.

«Η κυβέρνηση εργάζεται ενεργά πάνω σε εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τον μετριασμό τυχόν διαταραχών», δήλωσε στο Reuters. «Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει εθνική προτεραιότητα και οι προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου και τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες θα συνεχιστούν με πλήρη ρυθμό».

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την υποστήριξη μαχητικών οργανώσεων, απαγορεύοντας ουσιαστικά στις χώρες που συνεργάζονται με το Ιράν να κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος ότι το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσει τις φιλοδοξίες του για πυρηνικό όπλο ή να αντιμετωπίσει τη μέγιστη δυνατή πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Χιούιτ. «Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα θέσει τα συμφέροντα του λαού του και της περιοχής πάνω από τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές του».

Η πίεση στη Βαγδάτη

Ο Τραμπ χορήγησε αρχικά εξαιρέσεις σε αρκετούς αγοραστές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των καταναλωτών, όταν επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας του Ιράν το 2018, επικαλούμενος το πυρηνικό του πρόγραμμα και αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν ανάμιξή του στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνησή του και εκείνη του Τζο Μπάιντεν ανανέωσαν επανειλημμένα την εξαίρεση του Ιράκ, ενώ παρότρυναν τη Βαγδάτη να μειώσει την εξάρτησή της από την ιρανική ηλεκτρική ενέργεια. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έκκληση αυτή το Σάββατο.

«Προτρέπουμε την ιρακινή κυβέρνηση να εξαλείψει την εξάρτησή της από τις ιρανικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Το Ιράν είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν εν μέρει την επανεξέταση της παρέκκλισης για να αυξήσουν την πίεση στη Βαγδάτη να επιτρέψει τις κουρδικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η προσφορά στην παγκόσμια αγορά και να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο, δίνοντας στις ΗΠΑ μεγαλύτερο περιθώριο για να συνεχίσουν τις προσπάθειες να πνίξουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Οι διαπραγματεύσεις του Ιράκ με την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου ήταν μέχρι στιγμής δύσκολες.

«Η ενεργειακή μετάβαση του Ιράκ παρέχει ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες είναι παγκοσμίως πρωτοπόροι εμπειρογνώμονες στην αύξηση της παραγωγικότητας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, στη βελτίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και στην ανάπτυξη διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας με αξιόπιστους εταίρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος υποβάθμισε τον αντίκτυπο των ιρανικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ, λέγοντας: «Το 2023, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Ιράν ήταν μόνο το 4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com